CSEPELI HÍRMONDÓ

„Csak szívvel-lélekkel lehet gyereket nevelni…”

2012-07-02 kategória: Aktuális, Csepeli Hírmondó, Óvodák megtekintve: 1,345

Pedagógusnap alkalmából Bárczy István Díjat kapott Dobákné Tábori Zsuzsanna, a Hétszínvirág Óvoda óvodapedagógusa. Az emlékérmet a Fővárosi Önkormányzat épületében Tarlós István főpolgármestertől június 5-én vette át. Az óvónőt munkahelyén, a Kiss János altábornagy utcai óvodában kerestük meg, ahol éppen felújítási munkálatok zajlottak.

15 éve volt utoljára festve az óvodánk. Ismerve az oktatási-nevelési intézmények szűkös anyagi helyzetét, idén sem jutott elegendő pénz a felújításra. Így az önkormányzat segítségével és a szülők kétkezi munkájával sikerült kifesteni két csoportszobát. Nagyon meghatódtam, amikor megtudtam, hogy a csoportunkba járó ötéves kisfiú édesapja – aki ígérete ellenére nem tudta vállalni a munkát – a saját költségén fizetett egy festőt. A valódi értékek, az ilyen jó szándékú cselekedettel mutatkoznak meg igazán.

Emlékszik még a kezdetekre?

Gyerekkorom óta erre a hivatásra készültem. Ötéves lehettem, amikor anyukámmal ültem a fodrásznál, és megkérdezték tőlem: mi leszek, ha nagy leszek? Ma is emlékszem a válaszomra: nem tudom, de gyerekekkel szeretnék foglalkozni. 1975-ben középfokú óvónői képesítést szereztem, majd munka mellett elvégeztem a Budapesti Tanítóképző Főiskola óvónői tagozatát. 19 évesen kezdtem el dolgozni ebben az óvodában. A hétköznapi gyakorlatba Tóth Lajosné (Ancika) vezetett be, akinek példamutatása, szakmai tudása egész pályámon elkísér. Szeretek a gyerekek között lenni, szeretem látni a csillogó, minden jóra éhes tekintetüket, figyelemmel kísérni testi, lelki, szellemi fejlődésüket. Nekem ez nagyon fontos, mert csak szívvel-lélekkel lehet gyereket nevelni. A pálya szeretete belülről fakad, nem tanulható.

Mit tekint a gyermeknevelésben a legfontosabbnak?

Mindent. Ám ha mégis választani kellene, még nagyobb hangsúlyt fektetnék a népi kultúra és hazánk történelmének megismertetésére már óvodás korban is: természetesen a megfelelő és átgondolt szakmai tudás ismeretében. Óvónői munkám során mindig az egyszerű, tiszta, hagyományos értékrend követője voltam és vagyok. Az örökérvényű értékek határozzák meg az életemet.

Mindezt határozott elképzeléssel teszi…

Kósza, komolytalan, íróasztal mögül elszabadult nevelési módszerek nem tudnak eltántorítani meggyőződésemtől. Elképzeléseim határozottak és teszek is értük. Van célom, elgondolásom, értékrendem, ami mellett kiállok. Mindenki tudja, mire született.

Mik a nyári tervei?

Több időt szeretnék tölteni a családommal, de a barátaimmal szeretnék közös programot szervezni. A Balaton mellé megyünk nyaralni. Ott sokat úszok, kerékpározok, olvasok, és nem maradhat el a virágok gondozása sem.

Szöveg: Antal Zsuzsa


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!