CSEPELI HÍRMONDÓ

„Sohasem késő elkezdeni”

2012-07-17 kategória: Civil Élet, Csepeli Hírmondó megtekintve: 1,715

Május végén nagyszabású gálával ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját a Csepeli Öregtáncosok Egyesülete a Munkásotthon színháztermében. Még az ünnepi készülődés időszakában beszélgettünk az egyesület múltjáról és jövőbeli terveiről Balázs Csaba együttes-vezetővel és Makovinyi Tibor művészeti vezetővel.

„1997-ben ünnepelte negyvenéves évfordulóját a Csepel Táncegyüttes: ekkor indul a mi történetünk. A gálaműsorra összehívták az együttes valamikori táncosait, akik annyira jól érezték magukat, hogy megalapították a Csepeli Öregtáncosok Egyesületét. A koreográfus akkoriban Vida József volt” – mesél a kezdetekről Balázs Csaba. Az egyesületben jelenleg húsz pár táncol: a Csepel Táncegyüttes valamikori tagjai mellett más együttesek táncosai és teljesen kezdők is csatlakoztak az öregtáncosokhoz. Kevesen tudják, de a belépéshez nem szükséges előképzettség és életkori megkötés sincsen: jelenleg a legfiatalabb tag 25 éves, a legidősebb pedig 66. „Sohasem késő elkezdeni” – biztat az együttesvezető. Az öregtáncos-mozgalom országszerte reneszánszát éli, egyre több együttes alakul, egyre többen szeretnének szabadidejükben néptánccal foglalkozni. Kétévente Csepelen gyűlnek össze hazánk öregtáncosai, kerületünk ad otthont az ország legnagyobb ilyen rendezvényének, az Országos Öregtáncos Fesztiválnak. „Idén már 29 együttes jelezte a részvételi szándékát, ez is mutatja, mekkora az érdeklődés” – meséli Balázs Csaba.

Makovinyi Tibor művészeti vezető a születésnapi gálát megelőző felkészülési időszakról mesél. Az együttes tagjai keményen dolgoztak, a heti két állandó próbán kívül alkalmanként kiegészítő foglalkozásokon is részt vettek. „Törekedtünk arra, hogy úgy összegezzük a 15 évet, hogy mindkét táncosgeneráció munkássága megjelenjen. Bemutattuk a régiek koreográfiáit és a mostani alkotóközösség munkáját is, ez két külön stílus” – avat be a részletekbe a Harangozó-díjas művész. Felteszem a kérdést: mit ad az embereknek a néptánc, amiért munka után még vállalják a heti kétszeri elfoglaltságot, a több óra intenzív mozgást? „Lehet egy társaságot szeretni, és csak emiatt idejönni. A néptáncos közösségnek hihetetlen összetartó ereje van, minden együttes olyan, mint egy külön kis család. És lehet a tánc szeretete miatt ezt a hobbit választani. Hogy mi ad? Felszabadultságot, örömöt, az egymásra figyelés érzését” – mondja a művészeti vezető. Balázs Csaba hozzáteszi: „Ez nem csak egy elfoglaltság, ez közösségépítés. Az öregtáncos együtteseknek fontos szerepük van a hagyományőrzésben, összeköt minket a közös értékrend, egy nyelvet beszélünk.”

A születésnap alkalmából Makovinyi Tibor a jövőbe tekint: „Kívánom, hogy legyen mindig egészség, jókedv, sok erő, szép fellépések. Kívánom, hogy tovább tudjuk vinni a hagyományt, vagy ha mi már nem leszünk, a következő generáció folytassa a munkánkat.”

Szöveg: Angel Marianna
Fotó: Bede Orsolya


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!