CSEPELI HÍRMONDÓ

A csepeli posta kincse

2012-07-17 kategória: Civil Élet, Csepeli Hírmondó megtekintve: 1,581

Röviden az alkotóról:

Szőnyi István Budapesten és Nagybányán sajátította el a festészet fogásait. A kiváló festő és grafikus rézkarcokban is megmutatta tehetségét; neve összeforrott Zebegénnyel. 1923-ban költözött a Pest megyében fekvő településre, ezután művei középpontjában a Dunakanyar szépségei, a népi élet eseményei álltak, zebegényi időszakában születtek legismertebb alkotásai. Tehetségét már életében elismerték, alkotásai hatással voltak többek között Aba-Novák Vilmos művészetére is. A második világháborúban családjával számos zsidó életét mentették meg hamis papírokkal, ezért 1986-ban a festőművész és családja posztumusz Jad Vasem-kitüntetést kapott Izraelben. Életműve nemzetközileg ismert és elismert, alkotásai keresettek az aukciókon.

A Szent Imre téri posta ajtaján belépve a legtöbbünk fejében a feladandó csekkek, levelek járnak: figyeljük a sorszámjelző monitort, mikor következünk. Ám ha kicsit feljebb nézünk, igazi, különleges kincset pillanthatunk meg a terem egyik falán. A XX. századi magyar festészet egyik prominens képviselője, a Corvin-koszorúval kitüntetett, Kossuth-díjas Szőnyi István élete utolsó nagyszabású munkája látható a posta belső homlokzatán, a munkaablakok fölött.

Ahogy dr. Bolla Dezső csepeli helytörténész meséli, a Csepel 1-es posta 1951-ben készült el annak a Nyíri Istvánnak a tervei alapján, aki a Károli Gáspár utcai református templom tervezésében is részt vett. Az épületet 2002-ben műemlékké nyilvánították. 1955-56-ban készült Szőnyi nagyméretű freskója, mely a posta történetét dolgozza fel. A teljes értékű műalkotáson megjelennek a lovas levélszállítók, a Duna-parton kecsesen levelet tartó, abroncsos szoknyában álló hölgy, a tradicionális piros levelesláda, a szekkó – ha teljesen száraz vakolatra dolgozik a művész, akkor hívják szekkónak a művet – jobb oldalán pedig feltűnik Csepel, háttérben a lakihegyi adótoronnyal. A posta épülete a 2003-as felújítást követően kívül-belül megszépült, a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület állhatatos munkájának köszönhetően pedig a Kulturális Örökség Minisztériuma hozzájárult az 1956-ban megsérült szekkó rekonstrukciójához, így a csepeliek ma teljes pompájában csodálhatják meg a monumentális, ritkaságnak számító alkotást – és nem csak nyitvatartási időben. Esténként, a Szent Imre téren sétálva, a posta terméskő bejárata fölött található üvegfelületen át gyönyörködhetünk Szőnyi István kivilágított művében.

A festőművész emlékét zebegényi otthonában kialakított emlékház, kerületünkben pedig a posta homlokzatán elhelyezett bronz emléktábla őrzi, melyet Pálffy Katalin csepeli szobrászművész készített.


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!