CSEPELI HÍRMONDÓ

Anyatej: a babák legfőbb tápláléka

2012-08-29 kategória: Civil Élet, Csepeli Hírmondó megtekintve: 1,528

„A múlt megértése – a jövő tervezése” – 2012-ben ez a mottója a huszadik anyatejes világnapnak. Csepelen 1994 óta tartják számon az eseményt, 2005-től pedig a védőnők által szervezett rendezvényen hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára.

Augusztus 7-én a Rákóczi Kert Civil és Közösségi Házban rendezett anyatejes világnapon Kanyik Csaba, a Szociális és Egészségügyi Ágazat vezetője köszöntőjében beszámolt a kerületi önkormányzat családokat támogató intézkedéseiről. „Ez év áprilisától például a hármas ikreknek napi nyolcórás, az ikreknek pedig napi négyórás segítséget nyújtanak a gondozónők és a kisgyermeknevelők. Július 1-jétől a születendő gyermekeket babacsomaggal köszönti az önkormányzat azzal a nem titkolt céllal, hogy Csepelen marasztalják a fiatal családokat” – közölte az ágazatvezető.

Az anyatejes világnapot 1992-ben a WHO támogatásával azért hozták létre, hogy felhívják a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára, ami mind a kisbaba, mind a család életében döntő jelentőségű – nyilatkozta megnyitójában Gyapjas Katalin vezető védőnő. A továbbiakban hangsúlyozta, hogy az anyatej nemcsak fizikailag jelent előnyt a babának, hanem olyan növekedési faktorokat, hormonokat, és több mint 300-féle vitamint tartalmaz, melyek elősegítik a gyermek egyéni ütemű fejlődését. „Amire igazán büszkék vagyunk, hogy Csepelen az anyukák több mint 44 százaléka szoptat a baba hat hónapos koráig, bár ez még mindig elmarad a népegészségügyi átlagtól. Az egy éven túli szoptatás aránya 37 százalék” – emelte ki beszédében a védőnő.

Szakmai előadásában Kahlichné prof. dr. Simon Márta főiskolai tanár 1915-től kísérte végig a védőnői hivatás történetét, majd kitért az anyatej előnyeire. Magyarországi egészségügyi adatok szerint a négy-hat hónapos korig szoptatott csecsemők száma két évtized alatt húsz százalékkal emelkedett. Jelenleg csak anyatejet fogyaszt négy hónapos korig a csecsemők 57, 6 hónapos korig 39, és 16 hónapos kora után is a babák 38 százaléka. „A közel százéves szolgálatban a védőnők feladata a továbbiakban is a prevenció és az egészségfejlesztés marad” – tette hozzá a professzornő.

A kismamák a szoptatásról kaptak szakmai tanácsokat Erdélyi Bettina védőnőtől, aki a régmúlt tapasztalatairól mesélt. „Merjünk nagyanyáink idejére visszanyúlni, amikor évekig szoptattak az édesanyák, s csak a baba féléves kora után kapott egyéb táplálékot is. Napjainkban ismét ezt a tendenciát követjük: hat hónapos korig kizárólag anyatej, kétéves korig – ez a WHO ajánlása hozzátáplálással, illetve igény szerint szoptassunk. Az a legnagyobb gond, hogy ma a kismamák elfelejtenek anyának lenni, nem bíznak ősi ösztönükben. Az a célunk, hogy az édesanyák higgyenek önmagukban, merjenek szoptatni, hiszen 97 százalékban minden nőnek van anyateje. Ez a szoros kötelék megismételhetetlen anya és gyermeke között” – hívta fel a figyelmet előadásában a védőnő.

Szöveg: Antal Zsuzsa
Fotó: Zarándi Bence


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!