CSEPELI HÍRMONDÓ

Boldog születésnapot Csepel!

2012-08-07 kategória: Aktuális, Csepeli Hírmondó megtekintve: 945

Új városkapuk a kerület határán

Július 17-étől Csepel címerével ékesített, új városkapuk köszöntik a XXI. kerületbe érkezőket.  E jeles napon a Csepel újjáépítése 300. évfordulójának tiszteletére rendezett kétnapos ünnepségsorozat első eseménye a Weiss Manfréd úton elhelyezett új városkapu felavatása volt. A Himnusz éneklése után Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere, Borbély Lénárd országgyűlési képviselő, alpolgármester, Sárossy Tibor szobrászművész, Szakács Gábor és Kispál György római katolikus plébános a nemzeti színű szalag átvágásával avatták fel az új kaput. A Csepel Árpád földje, a magyar ipar bölcsője feliratot viselő városkaput Kispál György plébános, a Csepeli Lelkészi Kör elnöke szentelte fel. A felavatott és Csepel másik három pontján felállított városkapuk Sárossy Tibor szobrászművész keze munkáját dicsérik. A régi városkapukat az önkormányzat felújíttatja, elhelyezésükről később gondoskodik.

 Hálaadó szentmise és orgonaavató koncert

 Az ünnepségsorozat első napjának programja délután a Béke téri Jézus Szíve templomban hálaadó szentmisével és orgonaavató koncerttel folytatódott. A szentmisét Harangozó Imre prépost-plébános, Prodán Gábor görög katolikus esperes, Kispál György plébános és Krammer András diakónus együtt vezették. Szentbeszédében Kispál György plébános, a Csepeli Lelkészi Kör elnöke 2012 üzenetét hangsúlyozta: „Valódi értéket teremteni csak összefogással lehet. És meg is valósult egyházközségünk életében a hetvenéves, már-már lehetetlennek tűnő álom. A hangszerek királynője, az orgona, a királynék földjére érkezett, és csepelivé vált” – hirdette a templomban a plébános.

A gyülekezet négy évvel ezelőtt – Halász Mária operaénekes kezdeményezésére – gyűjtést szervezett a karácsonykor elromlott orgonájuk újjáépítésére. Az operaénekesnő külföldről hazatérve jótékonysági koncerteket adott a templom orgonájáért. Később az egyházközség – Urbán János és Kovács Dezső utánajárásának köszönhetően – a piarista gimnáziumtól vásárolt orgonát újíttatta fel Keve József orgonaépítő-mester és segítője közreműködésével. Csepel újjászületésének 300 éves ünnepén Pócs Béla orgonaművész, volt csepeli kántor szólaltatta meg újra az orgonasípokat. „Amikor először meghallottam a felújított orgona hangját, szinte borsódzott a hátam. Nagyon meghatódtam, gyönyörű emlék marad a szívemben” – nyilatkozta lapunknak a koncerten közreműködő Halász Mária.

A hálaadó szentmisét követő első orgonaavató koncerten az évforduló tiszteletére barokk orgonaművek hangzottak el. A katolikus egyházközség részéről Kispál György plébános, a csepeli önkormányzat nevében Németh Szilárd polgármester köszönte meg az új orgona létrejöttén fáradozók áldozatos munkáját.

Szöveg: Antal Zsuzsa


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!