CSEPELI HÍRMONDÓ

Tábor? Nagyszülők? Közös nyaralás?

2012-06-23 kategória: Civil Élet megtekintve: 1,118

Nyári tervek

Kitárták kapuikat az iskolák, a gyerekek letették a tollat, ceruzát, becsukták a tankönyveket, két és fél hónapra sarokba tették az iskolatáskát. Kis izgalom még belengi a bizonyítványosztás körüli napokat, de aztán kezdődhet a hosszú vakációzás. 11 héten, pontosan 79 napon át nem kell rohanni, korán kelni, leckét írni, felelni.
A nyári szünidőben a gyerekeknek jó mulatság lehet a strandolás, focizás, kirándulás, vízparti nyaralás, táborozás. Persze, ami a csemetéknek öröm, az a szülőknek sokszor komoly fejtörést okozhat. Milyen elfoglaltságot válasszanak a gyereknek? Ki fog vigyázni rá, hiszen egy-két hétnél hosszabb szabadságra nem mehet a legtöbb szülő. A táborok sem olcsóak, egész nyárra nem jelentenek megoldást. Megkérdeztük néhány iskolás szüleit, ők hogyan oldják meg – gyakran nagyszülők híján – a valóban nem könnyű helyzetet. Íme!

A Csontos családnak nyáron a kilencéves Kamilláról kell gondoskodnia. „Egy kertészeti cégnél dolgozom mint irodavezető, a férjem főtörzs zászlós a VIII. kerületi rendőrkapitányságon. A nyári szünet első két hetében a lányunk Orosházára, a nagymamához utazik. Ez a város 210 km-re van Budapesttől, a benzinköltség oda-vissza úgy 13 000 forintra rúg. Utána egy hétig sátoros sporttáborba megy, ez 24 000 forintba kerül. A balatoni nyaralónkban a nővéremmel egy hétig lesz, majd mi is ott töltjük a szabadságunkat. Úgy döntöttünk, hogy besegítünk egy gyermekét egyedül nevelő anyukának, így Kamilla osztálytársát, Rékát is magunkkal visszük egy hétre. A nyaralás után ismét a nagymama, majd a keresztfiam vigyáz a lányunkra. A nyár még hátralévő részében pedig a munkahelyemre fogom néha bevinni” – osztja meg velünk nyári terveiket Kamilla anyukája.

Hogyan válasszunk tábort?

A nyári táborok kínálata szinte végeláthatatlan az interneten. Böngészhetünk művészeti, nyelvi, kaland, lovas, tánc, sport, zenei, vándor, sátor, balatoni és egyéb táborok közül. 2004-ben a Táboroztatók Országos Egyesülete (www.toe.hu) azért jött létre, mert fontosnak találta az egységes minőségbiztosítási rendszer bevezetését. A szervezet olyan, folyamatosan frissülő információs adatbázissal rendelkezik, amelyre bizalommal támaszkodhatnak a gyerekek, a szülők és a szervezők. Természetesen a táborválasztások során mérvadó szempont az ár, ezért érdemes alaposan körbenézni, mert előfordulhat, hogy közel azonos szolgáltatásokért különböző összegeket kérhetnek el. Ezek a táborok árkategóriájukat tekintve nem vehetik fel a versenyt a legolcsóbb önkormányzati napközis táborokkal. Kerületünkben június 25-étől kezdődik a nyári táboroztatások ideje a Csepeli Gyermek, Ifjúsági és Sportcentrum. „Ebben az évben Csepel 300 éves évfordulójához kapcsolódóan játékok, versenyek, különféle sportfoglalkozások, kirándulások színesítik a gyermekek szabadidejét nyolc héten keresztül. A táboroztató pedagógusok célja, hogy kellemes szórakozást, életkoruknak megfelelő játékos kikapcsolódást nyújtsanak a vakációzóknak, vidámmá varázsolva számukra a szünidőt. A táborban a napi háromszori ellátásért napközis étkezési díjat kell fizetni” – tájékoztatta lapunkat Tóth János oktatási ágazatvezető. A 2. osztályt befejező Szarka Ráhel ebbe a táborba készül a nyáron. „Lányunk itt lesz egy hónapig, nagycsaládos kedvezménnyel ez hatezer forintba kerül nekünk. Előtte két hetet a nagymamánál tölt, ahol az unokatestvérével is találkozhat. Nekem két hét szabadságot sikerült kivennem, amit a családdal, főleg otthon töltünk. Utána két hétig a nagyobb testvérei vigyáznak rá. Én nyugdíjfolyósítási ügyintéző vagyok, a férjem főápolóként kórházban dolgozik. Minden fillért be kell osztanunk, ezért nyaralni idén nem megyünk” – meséli a háromgyermekes édesanya.

Egy biztos, bármelyik tábort válasszuk is, gyermekünk akkor fogja jól érezni magát, ha be tud illeszkedni az adott közösségbe, és ott barátokat talál. A legfantasztikusabb élményt viszont az jelentheti számára, ha együtt lehet a család. Ezért amennyiben időnk és családi kasszánk is engedi, tervezzünk közös nyaralásokat, biciklizzünk, túrázzunk. Egy közös kirándulás – még ha csak egy-két napos is – a legemlékezetesebb nyári élménye lehet a gyereknek.

Szöveg: Antal Zsuzsa


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!