CSEPELI HÍRMONDÓ

Ebéd a szabadban

2012-07-03 kategória: Csepeli Hírmondó, Életmód megtekintve: 1,791

A nyári kirándulásokat, túrázásokat még kellemesebbé teheti a természetben elfogyasztott ebéd. Nem mindegy azonban mit csomagolunk a hátizsákba.

Ami a legfontosabb, hogy kirándulásra soha ne vigyünk gyorsan romlandó ételeket hűtés nélkül. Táplálékaink jó táptalajt jelentenek a baktériumok számára: a bekerült baktériumok gyorsan szaporodnak, s hamar elérik a megbetegedéshez szükséges csíraszámot. Főleg az állati eredetű élelmiszerek közvetíthetnek fertőzést, de a nyersen – hőkezelés nélkül – fogyasztott zöldségek és gyümölcsök is gondot okozhatnak, ha nem mostuk meg ezeket kellő alapossággal. A baktériumok számán kívül a kórokozó fajtájától és szervezetünk ellenállásától is függ, hogy kialakul-e a megbetegedés, a bélfertőzés tünetei, vagy tünetmentesek maradunk.

Különösen gyorsan romlanak a tojás felhasználásával készült ételek. Régebben, amíg a fagylaltok készítéséhez tojást használtak, minden nyáron megnőtt a fagylalt okozta ételfertőzések száma. A „fagylaltmérgezést” a tojásból a fagylaltba került, és ott elszaporodó szalmonellabaktérium okozta. A fagylaltozást láz, hányás, hasmenés követte, s gyakran a kiszáradás – folyadék- és elektrolitvesztés – miatt kórházi kezelésre is sor került. Ha a szabadba indulunk, tojást kizárólag főtt formában vigyünk magunkkal. Tíz perc forralás elpusztítja a tojásban esetleg ott rejtőző szalmonellát. Ne készítsünk olyan szendvicset, amelyikben rántottát teszünk a kenyérszeletek közé: a tojásrántotta biztonsággal csak frissen fogyasztható.
A húskészítmények (például párizsi, kenőmájas, gépsonka ) csak hűtve tárolhatók, nem valók kirándulásra. A dobozos húskészítmények ilyenkor jó szolgálatot tehetnek, ha szívesebben fogyasztjuk ezeket, mint a füstöltárut, szalámit vagy kolbászt, melyeket szintén bátran vihetünk a túrára. Az útravaló készítésénél ügyeljünk arra, hogy az ne érintkezzen más élelmiszerekkel – nyers hússal, baromfival, vagy földes áruval -, mert ezektől kórokozókkal szennyeződhet. Sült hús elkészítésénél ne használjuk ugyanazt a vágódeszkát, amelyiken a nyers húst daraboltuk, s külön vágódeszkánk legyen a sütemények szeleteléséhez is.
A sajt hűtés nélkül is kibír egy napot, nyugodtan vihetjük. Nem hiányozhatnak az elemózsiás kosárból a zöldségek és a gyümölcsök sem. Könnyen kezelhető héjas gyümölcsöket válasszunk, a zöldségek közül a paprika, az uborka, az újhagyma vihető a legegyszerűbben. Alaposan mossuk meg, soha ne daraboljuk fel, mert így csökkentjük a vitaminveszteséget. Nagy folyadéktartalmuk jól oltja a szomjúságot. Szendvicsek készítéséhez, nagy élelmirost-tartalma miatt, barna kenyeret válasszunk fehér helyett, ez táplálkozás-élettani szempontból is értékesebb. Kirándulásnál több folyadékra van szükségünk, mint egyébként, ha megszomjazunk, jólesik meghúzni a hideg vízzel vagy citromos teával megtöltött kulacsot.

Az étkezés előtti kézmosás a kirándulásnál sem maradhat el, hiszen a piszkos kéz fertőzést közvetíthet. Ha semmiképpen sem jutunk víz közelébe, használjunk frissítőkendôt; minden drogériában kapható.

– m -


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!