CSEPELI HÍRMONDÓ

Bódító kortyok

2012-06-21 kategória: Életmód megtekintve: 916

Az ünnepi vacsora elképzelhetetlen finom italok nélkül. Az étvágygerjesztőnek kínált konyak, körtepálinka, a főételhez fogyasztott vörös- vagy fehérbor, a desszert mellé felszolgált félszáraz pezsgő, édes csemegebor fontos kelléke az étkezésnek. Mértékkel fogyasztva a bor kiemeli az ételek ízét, zamatát. A megfelelő nedű kiválasztása persze nem mindig egyszerű feladat – ma már néhány étteremben külön szakember áll rendelkezésre az ételhez passzoló bor, borok rendeléséhez -, de nem tévedhetünk nagyot, ha fehér húsokhoz fehér, míg a vörös húsokból készült ételekhez vörösbort öntünk vendégeink poharába.

Mihez mit?

A halételekhez a könnyű, száraz borok a legjobbak, viszont ha pisztrángot, lazacot tálalunk fel jobb, ha testesebb, félédes fehérbort választunk. A halászléhez – úgy tartják – a vörösbor illik igazán. A zsíros, fűszeres ételekhez száraz bort kínáljunk – ízlés szerint -, fehéret vagy vöröset. A töltött káposzta is a száraz „szőlőlét” kívánja. A sajtokkal a fanyarabb, nehezebb borok harmonizálnak. Ha az édesség mellé egy pohár tokaji aszút szolgálunk fel, biztos lesz a siker. Erről a világhírű, pompás borról – többek között – így ír Katona J. és Dömötör J. A magyar borok – borvidékek című könyvben: ”… egyaránt megtalálható történelmi bacchanáliák étlapján és nemes patikák kirakatában.”

Miben és hogyan?

A bort kehelyformájú, vékonyfalú, talpas pohárba töltsük. Természetesen az sem mindegy, milyen hőfokú a nedű: a fehérborokat 10-12 ºC-on, a pezsgőt 6-8 ºC-ra hűtve, míg a vörösborokat 16-18 ºC-on kínáljuk. A fűszeres borok is csak jól lehűtve élvezhetők igazán.
Ha valamilyen gyümölcspálinkával is kedveskedünk a vendégeinknek, ügyeljünk arra, hogy ne csak az alkohol, hanem a pohár is hideg legyen.
A bor kitöltése a házigazda feladata. Először a saját poharába tölt egy picit, majd a többiekébe, és csak utoljára tölti meg a maga poharát. A poharakat ne töltsük teljesen tele, hogy az ital illata jól érvényesülhessen. A bort nem illik egyszerre felhajtani, kortyolgassuk, élvezzük a színét, illatát, zamatát.

Mértékkel gyógyszer…

A bor az ünnepi asztalra, jeles alkalmakra való, s – nem árt elégszer hangsúlyozni – mértékkel fogyasztva számos kedvező hatással bír. Ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás károsítja a központi idegrendszert, a májat, a szívet, csökkenti a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét, csökkenti az élettartamot – hogy csak néhány egészségromboló hatást említsünk.

Gyerekeknek soha, semmilyen körülmények között ne adjunk alkoholtartalmú italt és az is nagyon ügyeljen a kortyolgatásra, akinek a családjában már volt gond az itallal.


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!