CSEPELI HÍRMONDÓ

Bőrgondok – nyaralás után

2012-06-21 kategória: Életmód megtekintve: 1,974

A nyár emlékei

Bár egy jól sikerült nyaralás után kipihenve, felfrissülve vágunk neki újra a hétköznapoknak, bizony előfordul, hogy bőrünk, hajunk szárazabbá, megviseltebbé válik a kikapcsolódás napjai után. Különösen így van ez, ha vízparton, a tengernél töltöttük a szabadságunkat: gyakran megesik, hogy bőrünk rugalmatlan, vízhiányos lesz.

Ma már nagyon sokféle, jó minőségű krém közül válogathatunk. Nyár végén fontos, hogy arcbőrünket fokozottan ápoljuk: az elhalt hámsejteket távolítsuk el arcradír segítségével, majd tegyünk fel egy hidratáló, frissítő pakolást. Használjunk multivitaminos, esszenciális ásványi sókat tartalmazó frissítő zseléket, hidratáló krémeket. Nemcsak nyaralás előtt, de nyaralás után is érdemes felkeresni kozmetikust, különösen, ha valakinek problémásabb a bőre.

A haj is fokozottabb ápolásra szorul nyári napozás, fürdés után, különösen, ha festett vagy esetleg tartós hullám van benne. Használjunk regeneráló sampont és pakolást – ezt hagyjuk néhány percig a hajon, csak azután öblítsük ki. Ha lehet, kerüljük a hajlakkot – legalább ebben az időszakban -, ne tegyük még szárazabbá amúgy is megviselt hajunkat.

Foltok a bőrön

A barnulást, netán leégést hámlás, kisebb-nagyobb fehér foltok követik. Ezeknek a foltoknak egy része átmeneti pigmenthiányt jelez, ám a kicsi, kerek, nagyon fehér foltok megmaradnak, ezeket nem lehet eltüntetni. (Télen alig észrevehetők.) Ritkább esetben tartós festékhiány, valódi vitiligo is kialakulhat, ilyenkor keressük fel a bőrgyógyászt.

Ám vannak olyan esetek, amikor éppen az ellenkezője történik: a melanin, azaz a bőrfesték főleg az arcon és a homlokon foltosan felszaporodhat, különösen azokon a helyeken, amelyek jobban ki vannak téve a fénynek. Ebben az esetben azonban nemcsak a nap lehet a „bűnös”: hormontartalmú tabletta szedése, gyulladásos nőgyógyászati betegség is előidézheti a bőr foltosodását. Ne kezdjünk öngyógyításba, keressük fel a szakorvost.

Ha változik az anyajegy

Sajnos, szomorú tény, hogy egyre nő a nap okozta bőrbetegségek gyakorisága: krónikus bőrkárosodások, sőt bőrrák is kialakulhat. Éppen ezért ajánlatos – legalább évente egyszer – átvizsgáltatni anyajegyeinket. A digitális dermatoszkóppal történő szűrővizsgálat – bőrgyógyászok végzik – a legkorszerűbb és legbiztonságosabb ellenőrzési mód. A melanóma malignum – a legveszélyesebb bőrdaganatfajta – az esetek egy részében már meglévő anyajegyből fejlődik ki, ezért ha bármilyen változást észlelünk egy-egy anyajegyen, azonnal forduljunk orvoshoz.

Mire figyeljünk?

  • egy meglévő anyajegy növekedésnek indul
  • megváltozik a színe
  • viszketni kezd
  • változik a formája
  • megjelenik egy új, barna, festékes elváltozás.

Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!