CSEPELI HÍRMONDÓ

Cukorbetegség

2012-06-21 kategória: Életmód megtekintve: 1,759

Típusok, tünetek, szövődmények
„Édes” kór

Cukorbetegség. E komplex anyagcserezavarban szenvedők száma az 1990-es évek közepére megközelítette a 100 milliót, s ez a szám folyamatosan nő. A szakemberek közül sokan úgy vélik, ismét egy civilizációs betegséggel állunk szemben, mely szinte „járványként” terjed.

Akkor beszélünk cukorbetegségről, ha a szervezetben nem termelődik kellő mennyiségű inzulin. Ez egy olyan hormon, amely nagyon fontos szerepet játszik a vércukorszint és a sejtek cukorfelvételének szabályozásában. Az inzulint a hasnyálmirigy termeli. Hiányában a vérből nem tudják felvenni a sejtek a cukrot, ezért megnövekszik a vércukorszint
Egészséges embernél a vércukor éhgyomorra mért értéke 4,5-5,5 mmól/l (maximum 6,5 mmól/l) között változik. Abban az esetben beszélünk cukorbetegségről, ha az éhgyomri vércukorszint tartósan meghaladja a 7,7 mmól/l-t, étkezés után 11 mmól/l fölé emelkedik, valamint ha két óra elteltével sem tér vissza a kiindulási szintre.

Melyek a cukorbetegség típusai?

Sokáig egységes megbetegedésnek tartották, de később – az inzulinszint mérésének lehetőségével – két nagy csoportra osztották a diabéteszt. Az 1-es típusú fiatalkorban alakul ki, oka az, hogy vagy teljesen megszűnik, vagy kritikus mennyiségűre csökken az inzulin termelődése. Jellegzetes tünetei a fokozott szomjúságérzet, a vizeletürítés gyakoriságának és mennyiségének növekedése. Felléphet levertség, fáradékonyság, és a fokozott éhségérzett mellett fogyás következik be.

A 2-es típusú cukorbetegség oka – normális inzulintermelés mellett – a szervezet inzulinrezisztenciája. A diabéteszesek legnagyobb része e típusú betegségben szenved, melyre jellemző, hogy lassan, lappangva alakul ki, hosszú ideig semmilyen panaszt nem okoz. A betegek a kórisme megállapításakor – általában – 45-65 év közöttiek, s legtöbbjük túlsúlyos. A 2-es típusú cukorbeteg diagnózisában alig nyújtanak segítséget a jellegzetes tünetek, ráadásul ezek sokszor hiányoznak is. Gyakran csak szűrővizsgálat vagy más okból végzett kivizsgálás deríti a betegség fennállását.

A diabétesz még egy típusáról kell szót ejtenünk: ez a terhességi cukorbetegség, mely általában a 20. hét után alakul ki – hormonváltás következtében – az erre hajlamos kismamáknál. A terhességek – körülbelül – 3 százalékánál fordul elő. Ha nem fedezik fel időben, koraszülést is kiválthat. (Ezt hivatott megelőzni a terhesség 20-24. hetében végzett terheléses vércukorvizsgálat.)

Fontos a diéta

Egyik fajta cukorbetegség esetén sem kerülhető meg a diéta. Inzulinnal kezelt cukorbetegek esetében figyelembe kell venni, hogy napi étkezéseik száma öt, vagy ennél több. Minden étkezésnek a megfelelő szénhidráttartalommal kell rendelkeznie ahhoz, hogy az inzulin a hypoglikémia veszélye nélkül fejtse ki hatását. A hypoglikémia az az állapot, mikor a vércukor szintje kritikusan alacsonyra csökken, a beteg eszméletét veszti, izzad.
A cukorbetegség másik, életveszélyessé is váló szövődménye a hyperglikémia, mikor a vércukor kritikusan magas – akár 20 mmol/l feletti – értéket ér el: ilyenkor a beteg kipirul, légzése mély és gyakori. Mindkét állapot azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Szövődmények

Kezeletlen, vagy rosszul kezelt cukorbetegség idővel károsítja az ereket, idegeket és más szerveket, különösen a vesét és a szemet. Következménye lehet – például – magas vérnyomás, veseelégtelenség, szívizomelhalás, az agyi erek elhalása. A cukorbetegség okozta diabéteszes retinopathia látásromlással, legrosszabb esetben vaksággal is járhat.
A bőrtünetek is gyakoriak. Előfordulhat egy testrészre vagy az egész testre kiterjedő viszketés. Gyakoriakká válnak a bakteriális fertőzések, különösen az orbánc.
A diabéteszes láb a cukorbetegek lábán kialakuló különböző elváltozások összefoglaló elnevezése, melyet – ha nem veszik komolyan és nem kezelik – akár amputáció is következménye lehet. Összetevői: érzéskiesések (tapintás, fájdalom stb.), fekélyek, fertőzések, kalapácsujj és más deformitások. A cukorbetegek esetében kiemelten fontos a megfelelő láb- és körömápolás.


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!