CSEPELI HÍRMONDÓ

Epebetegség: ej, mi a kő!

2012-06-21 kategória: Életmód megtekintve: 1,833

A lakosság 15 százalékát, s köztük háromszor több nőt érint, mint férfit. Többek között az elhízás, a cukorbetegség, a tartós stressz, de az állandó fogyókúra is növeli előfordulását, így jó esély van arra, hogy az epekövesség is igazi népbetegséggé váljon.

„Éles, hasító, pusztító fájdalom” – e jelzőkkel illette az epegörcsöt egy beteg, aki már nem csak egy nehezen elviselhető rohamon, de a műtéten is túl van. Az ötvenes évei vége felé járó, kissé túlsúlyos hölgy családjában nem ritka az epebetegség. Igy amikor egy-egy kiadós vasárnapi ebéd után enyhébb rosszullétek fogták el, émelygett, fájt és érzékennyé vált a hasa, nem lepte meg a szakorvosi diagnózis: epeköve van.

„Sokan keresnek fel a rendelésen azzal, hogy gond van az epéjükkel: hányingerre, hasmenésre, puffadásra, „epés” hányásra panaszkodnak. Ezek a tünetek azonban nem mindig epebántalmakra utalnak: gyakran valamilyen bélrendszeri, vagy gyomorérintettség van a háttérben” – mondja Kolhenbeyer Erik belgyógyász-gasztroenterológus utalva arra, hogy az öndiagnózis felállítása gyakran nem egyezik az orvosi véleménnyel. „Ám ha az ultrahang is megerősíti az epebetegséget, akkor már gondolkodhatunk a következő lépésen. Gyakran az is előfordul, hogy a kő egyáltalán nem okoz panaszt, s csak véletlenül bukkanunk rá. Ha a családban már volt epehólyagrákos megbetegedés, akkor panaszmentes kövek esetében is javasoljuk a műtétet”. – mutat rá a genetika szerepére a gasztroenterológus.

„A néma köveknél is fontos – még ha a műtétre nincs is szükség – az életmódunkon változtatni – ezt már Csácsi Ibolya dietetikus javasolja. Különösen, ha rendszertelenül étkezünk, ha néha semmit, néha sokat eszünk, ha több csésze kávét iszunk, vagy ha időről-időre nekirugaszkodunk egy drasztikusabb fogyókúrának. Az epének az a jó, ha naponta legalább négyszer-ötször keveset eszünk, és sok folyadékot iszunk. S mivel sokan nem is tudják, hogy epekövük van, hiszen nem okoz panaszt, ezért az előbbi szokás kialakítását mindenkinek jó szívvel ajánlom.”

Általában laparoszkópiás eljárással távolítják el a gyulladt epehólyagot és köveket, melyekből néha 40-50 darab is előkerül. Mivel a kis zsákocskára hasonlító epehólyag eltűnik, így a máj által termelt epe a műtét után az epeúti csatornákban tárolódik. Ezek a csatornák – átvéve új szerepüket, kissé kitágulnak. 1-2 hónapig tart míg minden helyreáll odabenn: addig – átmeneti tünetként – hasmenés fordulhat elő.

„Vannak olyan betegek, akik úgy gondolják, a műtét örökre megoldotta az epegondjukat: jöhet a töltött káposzta, meg a szalonna – oszlat el egy félreértést a táplálkozási szakember. „Az epehólyag hiánya, és az addigi kövek eltűnése nem azt jelenti, hogy védve vagyunk a további epés gondok ellen, hiszen az epevezetékben is képződhet kő. Tehermentesítenünk kell az emésztőrendszert s ez a műtét utáni időszakban koplalást, később pedig jól átgondolt diétát jelent. Minden ember más, így – a biztosan nem ajánlott ételeken túl – a diétás étrend is személyfüggő.”
A többször keveset enni és sok folyadékot inni elve epeműtét után még fontosabb.

K, mint karfiol

A diéta, melyet az epebetegeknek ajánlatos megtartani, a közhiedelemmel ellentétben nem főtt krumpliból és egyéb ízetlen ételekből áll. „Az erősen fűszerezett marhapörköltet perszer kerülni kell, de ez nem azt jelenti, hogy ne ehetnénk majorrannával, tárkonnyal, borsikafűvel ízesített csirkesültet, vagy éppen egy finom karfiollevest. Nem véletlenül említem éppen ezt a növényt, hiszen általában a K-betűs növényekről – káposzta, kel, karfiol – tartják úgy, kerülnie kell az epebetegnek. Ám ha változtatunk az elkészítésük módján, lehet, hogy mértékkel ezeket is fogyaszthatjuk. Az a tapasztalatom, hogy – például – a karfiolnak nem a rostjai, hanem inkább a benne lévő illóolaj az, ami gondot okoz. Azt szoktam tanácsolni, hogy a karfiolról legalább kétszer öntsük le a főzőlevét, így megszabadulunk az illóolajától. A káposztából meg készíthetünk forrázott káposztasalátát, ezzel is színesítve az étlapot. Mi tanácsokkal, tippekkel tudunk segíteni, de a személyese étrendjét mindenkinek magának kell kialakítania, persze – kezdetben – óvatos próbálkozással – avat be néhány fortélyba a dietetikus.

Vannak természetesen mindenképpen kerülendő ételek: a zsíros húsok, az apró magokat tartalmazó gyümölcsök – ribizli, málna, eper, egres stb, – a magas zsírtartalmú tejtermékek, a meleg kelt tészta, a vajas sütemények, a lencse, a szárazbab,.a borsó.

(Forrás. Medizona.hu)


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!