CSEPELI HÍRMONDÓ

Fújjuk és szívjuk

2012-06-21 kategória: Életmód megtekintve: 875

Cigaretta: az egyetlen legálisan árult méreg

„A dohányzást gyerekjáték abbahagyni, én már százszor megtettem” – mondta Mark Twain. Valószínűleg nem csak a nagy amerikai író volt így ezzel, hiszen azóta is nagyon sokan, nagyon sokszor megfogadták már: soha többé nem gyújtok rá! Kijelenteni könnyű, betartani azonban…

Hiába tudjuk, hogy a dohányzás tüdőrákot, szív- és érrendszeri betegségeket okozhat, hogy a rendszeresen elfüstölt bűzrudacskák 20-25 évvel rövidíthetik meg a dohányosok élettartamát, hogy a cigaretta élvezetének magzatkárosító hatása van, mégsem sikerült igazán csökkenteni a dohányosok számát – legalábbis Magyarországon.

Hazánkban minden harmadik felnőtt dohányzik: a férfiak 41 százaléka, a nők 26 százaléka „szív”, a népesség 65 százaléka pedig folyamatosan passzív dohányzásnak van kitéve: azaz – becslések szerint – napi 270 percet töltenek olyan légtérben, ahol mások füstjét kénytelenek elviselni.

Ma nálunk 3,5 millió ember fújja, 6,5 millió pedig szívja a dohányfüstöt. Magyarországon évente 28 000 ember hal meg dohányzás következtében. A magyar férfiak a tüdőrák okozta halálozásban világelsők, a női tüdőrák-halálozásban pedig az európai második hely a miénk.

Az első világháborúban évente 2 millió ember veszítette életét. A nagy világégést – az áldozatok számát tekintve – felülmúlja a szelíd szenvedély. Évi ötmillió haláleset bizonyítottan a dohányzás miatt következik be, azaz minden hatodik másodpercben meghal valaki a cigaretta miatt. Nem véletlenül nevezi az Egészségügyi Világszervezet a dohányzást a XXI. század pestisének
Aki el akarja hagyni a cigarettát ma már számos alternatíva közül választhat – tapasz, rágó, akupunktúrás kezelés stb. -, ám bármi is legyen a segédeszköz, a következő két dolog nélkül nem érhető el siker : komoly elhatározás és akaraterő. Ám, ha valóban erősek vagyunk, hamarosan érezni fogjuk a cigaretta nélküliség pozitív hatását. 48 órával az utolsó rágyújtás után kifinomultabbá válik az ízlelés és a szaglás, 3 hónappal később már 30 százalékkal jobb a tüdő kapacitása, 9 hónap múlva megszűnik a dohányos köhögés, 2 év múlva pedig jelentősen csökken a szívinfarktus kockázata.


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!