CSEPELI HÍRMONDÓ

Gombás gondok

2012-06-21 kategória: Életmód megtekintve: 962

A kánikula veszélyei

A nyári melegben mindenki vízpartra vágyik, a hőség elől a strandra menekül. Nincs is ilyenkor kellemesebb, mint a medencében hűsölni, mezítláb járkálni a köveken. A legtöbben nem is gondolunk arra, hogy ezek az üdítő „elfoglaltságok” is hordozhatnak veszélyeket.
Ezek közé tartozik az igen kellemetlen és nagyon gyakori lábgombásodás, a sokszor ennek nyomán kialakuló körömgomba, valamint a nemi szervek fertőzései, melyek előfordulása a nyári hónapokban megtöbbszöröződik.

A gombák kedvelik a zárt, levegőtlen, nedves felületeket. Előszeretettel bújnak meg bőrredőkben, a lábujjak között, az összefüggő bőrfelületeken. A gombák aztán szaporodnak, terjednek, s nemcsak mi magunk fertőződhetünk meg, hanem fertőzhetünk is. Legyünk óvatosak a nyitott strandokon, különösen ott, ahol még nincs vízforgatós rendszer.
A háton is jelentkezhet gombás fertőzés. Erre akkor van jó esélyünk, ha nem szellőző, nejlon felsőt veszünk fel. A hát bőrén – fertőzés esetén – a napfény hatására fehér foltok jelennek meg, amelyek kezelés hatására elmúlnak. Azonban, ha elhanyagoljuk a panaszt nem okozó gombát, maradandó foltok maradhatnak a hátunkon.

Körömbaj

A körömgombásodás a kéz- vagy a lábbujj körmének gombák okozta fertőzése. Világszerte igen elterjedt gond, akár népbetegségnek is tekinthető. Kialakulása külső tényezőktől (életmód, ruházkodás, éghajlati viszonyok stb.) és belső faktoroktól (nem, életkor, alapbetegség) függ. Egyes betegségekhez – például cukorbetegség – kapcsolódva a 20-30 százalékos arányt is elérheti. A fertőzés idősebb korban gyakoribb.

A gombával fertőzött körmön leggyakrabban sárgás elszíneződés jelenik meg. A köröm megvastagodik, formája eltorzul. Kezdetben csak ritkán fáj a fertőzött terület, de a megvastagodás után a körömre gyakorolt nyomás már fájdalmat is okozhat.

Ha a talpunkon száraz hámlás alakul ki vagy – főleg nyáron – apró, viszkető hólyagocskák jelennek meg, felmerül a fertőzés gyanúja. Intő jel a lábujjak között kialakuló berepedezés, hámlás.
A megelőzés ebben az esetben is nagyon fontos.
Néhány egyszerű, de hatékony tanács, melyekkel elkerülhetjük a kellemetlenségeket:

 • ne álljunk mezítláb az uszodai zuhany alá, és ne közlekedjünk a strandon, az uszodában lábbeli nélkül
 • ne használjuk más törölközőjét, papucsát
 • töröljük szárazra a lábunkat, lábujjaink közét sem kihagyva
 • fürdés után használjunk hintőport, hogy elkerüljük a gombák megtelepedését
 • a zárt, nem szellőző cipő – évszaktól függetlenül – fokozottan hajlamosít a gombásodásra

Ég és viszket

Különösen érzékeny terület a nemi szervek környéke. Az itt kialakuló gombás fertőzés ellen sincs tökéletes védelem, de érdemes megfogadni a következőket:

 • úszás után mindig zuhanyozzunk le, és cseréljük át szárazra a vizes fürdőruhánkat
 • a strandolás befejezésekor szappannal mosakodjunk meg
 • nőknek az intimzuhany, vagy az intimmosakodó szerek használata is ajánlott, mert ezek segítenek a hüvely vegyhatását helyreállítani, s így a baktériumok és a gombák kevésbé tudnak megtelepedni

A gyerekekről külön is szót kell ejtenünk. Ők sokkal érzékenyebbek, így sokkal jobban kell óvnunk őket.

Mire figyeljünk oda?

 • Soha ne játsszon a gyerek fürdőnadrág nélkül. Figyeljünk, hogy üljön meztelenül a homokba, mert innen féregpeték kerülhetnek a végbél és a hüvely tájékára. Ráadásul a homok – irritáló hatása miatt – gyulladást okozhat.
 • A gyerekmedencét hagyjuk meg a gyerekeknek. Még a lábunkat se áztassuk benne.
 • Arra is ügyeljünk, hogy a hintára, padra se üljenek meztelenül, mert bármilyen fertőzést elkaphatnak.
 • Ne hagyjuk rajtuk a vizes fürdőruhát.

 • Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!