CSEPELI HÍRMONDÓ

Kerek, szögletes, gömbölyű, töltött, mogyorós…

2012-06-21 kategória: Életmód megtekintve: 998

Csokoládé, te nagyszerű!

Sokáig nem igazán kedveltem csokoládét. Nekem valahogy túl édes és túl ragadós volt. Aztán amikor elolvastam Joanne Harris: Csokoládé című regényét, egész más szemmel kezdtem el nézni az addig általam nem igazán szeretett édességre. Nem sokkal később rátaláltam a magas kakaótartalmú – 70, 80, sőt 90 százalékos! – fekete csokikra és elvesztem…
Egy kis csokitörténelem

A csokoládét, valamint a kakaót már közel 3000 ezer évvel ezelőtt ismerték az ősi Mexikóban, ahol – már jóval Amerika felfedezése előtt – hatalmas, virágzó kakaóültetvények voltak. (A kakaófa termése a kakaóbab.) Az indián kultúrákban – az asztékoknál és a mayáknál – a kakaóbab többféle szerepet is betöltött: használták fizetőeszközként, és a vallási szertartásokon, mint varázsitalt. Uralkodók, magas rangú papok fogyasztották a babból készült italt, mely egy maya legenda szerint az „istenek eledele.”
Amikor Kolombusz megérkezett az amerikai kontinensre a kakaóbabbal még mint fizetési eszközzel találkozott egy indián kereskedő bárkáján. A hódítók krónikásai jegyezték fel, hogy kakaóital, melyet az őslakosok főztek, egyáltalán nem ízlett a spanyoloknak. Ez nem is csoda, hiszen nem ízesítették a vízzel felfőzött italt. Az ízesített, a mai ízlésnek is megfelelő nedűt a hódítók által betelepített apácák kezdték el készíteni. Innen – ha nem is töretlenül és egyenes úton – , de elindult a csokoládé „világkarriereje.”

Néhány falat boldogság

A csokoládé hangulat- és közérzetjavító hatása már jól ismert. Ha elmajszolunk egy kis csokit, nemsokára kellemes érzés árasztja el érzékszerveinket, melyet a „boldogsághormonnak” nevezett endorfin vált ki. Az endorfin a csokoládéban található kémiai anyagok hatására szabadul fel. Mivel a csokoládé koffeint is tartalmaz, így a teljesítmény fokozására is jó. Sőt, néhány kutató szerint még a szexuális teljesítményt is fokozza.

Magyarországon az évi egy főre jutó csokoládéfogyasztás 3,2 kg, amely elmarad a 6,5 kg-os Európai Uniós átlagtól, és a felét sem éri el csokoládé-nagyhatalomnak számító Németország, Anglia, Svájc vagy Ausztria kiemelkedő, évi 10-11 kg/fő csokifogyasztási szintjének. (keretes)

A csokoládé finom, sőt, egyáltalán nem elhanyagolható egészségügyi haszna is van. Javítja a kiválasztási és az emésztési funkciókat, erősíti az immunrendszerünket, vérnyomáscsökkentő hatása van. Azt azonban nem javasolják a szakemberek, hogy korlátlanul fogyasszuk e finom édességet, mivel egy 10 dkg-os táblában 500 kcal energia található, így a rendszeres nassolással zsírpárnáinkat is növelhetjük. Mint oly sok területén az életnek, a csokoládé fogyasztásában is fontos a mérsékletesség.

Miből készül a csokoládé?

Elkészítéséhez – minden esetben – kell kakaópor, kakóvaj, valamint cukor vagy édesítőszer. Emellett használnak még tejet, különféle olajos magvakat (pisztácia, mandula, mogyoró), gabonaőrleményeket stb.

Nagyon sokan nemcsak enni, hanem inni is szeretik a csokoládét. Az italból is mindenféle ízesítésű készíthető. Külön is felhívnám a különlegességet kedvelők figyelmét a chilivel megbolondított csokira, amivel szintén a már említett regényben „találkoztam” először, s azóta lelkes rajongójává váltam.

Az alábbi csokoládérecept hagyományos, de nagyon finom. Könnyű elkészíteni, próbálják ki.

Vízgőz felett verjünk fel két tojás sárgáját, majd folyamatos keverés mellett adjunk hozzá 20 dkg 40-50 százalék kakaót tartalmazó, széttördelt étcsokoládét. Ha ez felolvadt, adjunk hozzá egy dl tejszínt és keverjük tovább. Ha édesebben szeretjük, adjunk hozzá – ízlés szerint – finomított cukrot. Tegyük félre az edényt, még kavargassuk egy kicsit a csokoládét, majd ha kihűlt, adjunk hozzá egy kupica jófajta konyakot. Töltsük kisebb csészékbe és teljesen hűtsük le.


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!