CSEPELI HÍRMONDÓ

Extrém terápiák: kígyóméreg és mínuszok

2012-07-05 kategória: Csepeli Hírmondó, Életmód megtekintve: 1,726

-110 fokos hideg, kígyóméreg: hogy csak két, ma már elérhető, ám első pillantásra talán meghökkentő módszert említsünk. Mire jó a fogvacogtató hideg? És mire használható a hüllőméreg?

A csaknem egész testet érő sokkhatás maximum három percig tart: a -110 fokos hőmérsékleten a bőrfelszín hőmérséklete körülbelül +5 fokra csökken. A szervezetre ható hidegsokk következtében enyhülnek a fájdalmak, és beindulnak a szervezet öngyógyító, gyulladáscsökkentő folyamatai. Bár a hidegkamrában eltöltött pár perc főleg azért lehet jó, mert gátolja a krónikus ízületi fájdalmakat, sőt, kiváló eredményeket lehet vele elérni különféle bőrbetegségek esetén is, az sem utolsó szempont, hogy a hideg keringésjavító, méregtelenítő hatást vált ki. A kezelés után az ízületi problémának megfelelő, vagy az egész testet könnyedén átmozgató mozgásterápia következik, korszerű kardiogépek és trénerek segítségével: ez a tréning is növeli a kúra hatékonyságát. A kezelés utáni kellemes érzés egész napra jó közérzetet biztosít, ráadásul segíti a nyugodt éjszakai alvást. Ezért ajánlják depresszióban szenvedők betegek kezelésének kiegészítéseként is, mivel a terápia során felszabadult endorfin javítja a kedélyállapotot is. A hidegkamrába fürdőruhában kell bemenni, de a kiálló testrészeket védeni kell a hidegtől, tehát kesztyűt, fülvédő fejpántot vagy sapkát,  szájmaszkot, meleg zoknit, cipőt kötelező viselni. Mivel a kezelés enyhén megemelheti például a vérnyomást, előtte elvégeznek néhány mérést, vizsgálatot, hogy tisztázzák az esetleges kizáró tényezőket is. Ha minden rendben, beléphetünk a -60 fokos előkamrába, ahol 30 másodpercet kell eltölteni, utána jöhet két perc a -110 fokban. Egy pillanatra sem maradunk felügyelet nélkül, a kezelőpultnál lévő monitoron folyamatosan figyelnek minket.

A kígyómérget már a 19. század eleje óta vizsgálják: harminc éve használják a gyógyászatban, s alig néhány esztendeje a kozmetikában. A kígyóméregben található peptid lebénítja az áldozat izmait: ez az, ami miatt jó hatású ránctalanító alapanyag lehet. A mély ráncok elsődleges oka a gyakran használt mimikai izmok tónusának változása, állandó összehúzottsága. Ezek felelősek a szem és a száj körüli nevetőráncokért, de az orr tövétől a száj sarka felé futó mély barázdákért és a homlok ráncaiért is. A metakommunikációban mintegy hatvan mimikai izom vesz részt, és a gyakran használt arckifejezések nyomán idővel mély, nem múló ráncok alakulnak ki. A kozmetikai ipar által kínált készítmények csak a vékony, felszínes ráncok ellen hatékonyak többé-kevésbé, de semmit sem tudnak tenni a mélyebb barázdákkal. A kígyóméregből kivont vegyület azonban akár a mélyebb ráncokat is kisimíthatja, ám igencsak költséges és nem kifejezetten állatbarát izolásása meglehetősen bonyolulttá teszi a felhasználást. Ma már lehetséges a szintetikus kígyóméreg előállítása, ami krémbe keverve képes arra, hogy csökkentse a ráncok kialakulást, illetve megakadályozza azok mélyülést.

– m –

 


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!