CSEPELI HÍRMONDÓ

Felavatták az ereklyés országzászlót a Szent Imre téren

2012-08-07 kategória: Aktuális, Csepeli Hírmondó megtekintve: 889

Felavatták Csepel ereklyés országzászlóját a Szent Imre téren július 18-án abból az alkalomból, hogy hivatalosan pontosan 300 évvel ezelőtt kezdődött az elnéptelenedett falu újratelepítése. Az ünnepségen avató beszédet mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, emlékező beszédet pedig Németh Szilárd országgyűlési képviselő, polgármester tartott. Az eseményen több száz érdeklődő kísérte figyelemmel az új országzászló felavatását, amely a második világháború előtt eredetileg is ezen a helyen állt.

Kövér László a következőket emelte ki: Csepel polgárai azzal a cselekedettel, hogy helyreállították az országzászlót, az összetartozás érzését erősítik. Az új emlékmű felállításával a nemzet összefogását és a jövő reményét hirdetik, mert bármennyire is ki lehetett fosztani egy országot, az képes újra talpra állni. „A zászló mutatja, hogy Csepelen van közös álom és létezik közös remény.”

Németh Szilárd emlékeztetett rá, hogy éppen 300 esztendővel ezelőtt született úrbéri szerződés arról, hogy Csepelt újratelepítik. A szigetet azonban már korábban is lakták, s „a magyar történelem ezer szállal kötődik Csepelhez”. A gyáralapító zsidó Weiss családnak köszönhetően itt fejlődött ki a magyar ipar egyik legjelentősebb központja. A „kommunista pusztítás” hatvan éve alatt ragadt rá a városrészre a rossz emlékű Vörös Csepel elnevezés, de a választók 2010 októberében a „romok eltakarítására” és az újjáépítésre szavaztak.

Az ünnepségen a Csepeli Lelkészkör katolikus, református, evangélikus és izraelita felekezetű papjai szentelték fel az országzászlót.

Ezt követően átadták a Csepel Díszpolgára kitüntetéseket, majd a 813. Számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapat tagjai tettek fogadalmat.

A rendezvényen a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar adott ünnepi térzenét Péntek János vezényletével, Csurka László színművész szavalta el Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című művét. A rendezvény a Csepeli Táncegyüttes műsorával zárult.

Este a Királyerdei Művelődési Házban fogadták a vendégeket ünnepi koncerten.

Országzászló

„Az 1934-ben indult Csepeli Hírlapban olvasható egy felhívás közadakozásra az országzászló felépítése érdekében. Az adakozásból gyűjtött pénzből és a csepeli gyárosok adományiból 1936-ban megtervezték, majd 1937-ben elkezdték építeni. 1938 júniusában a Csepeli Ünnepi Hét legfényesebb ünnepsége volt az országzászló felavatása. A későbbi országos és csepeli eseményeket az országzászló előtt tartották meg” – meséli Vezér Endre helytörténész.

1944 nyarán az angol-amerikai szövetséges csapatok lakott területeket is bombáztak: ebben Csepelen – többek között – a Szent Imre téren álló kultúrház, a polgári iskola, az országzászló, és több lakóház is elpusztult.

„Csepel újratelepítésnek 300. évfordulója nagyszerű alkalom az országzászló felavatására” – tette hozzá Vezér Endre.

Szöveg: Csarnai Attila


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!