CSEPELI HÍRMONDÓ

Filip Tamás az irodalmi kávéházban

2012-07-02 kategória: Csepeli Hírmondó, Kultúra megtekintve: 1,559

Második alkalommal hívták meg az érdeklődőket egy irodalmi kávéházi beszélgetésre a Királyerdei Művelődési Házba június 11-én, ahol ezúttal Szentmártoni János, József Attila-díjas költő, a Magyar Írószövetség elnöke kérdezte Filip Tamás költőt, a Magyar Napló című folyóirat versszerkesztőjét a költészetről és verseiről. A beszélgetésre a korábbihoz képest többen, legalább kéttucatnyian voltak kíváncsiak.

A csepeliek számára mindkét költő ismert személy, hiszen Csepelen élnek, és nem először találkoztak közönségükkel. Szentmártoni János érdeklődésünkre elmondta: az irodalmi kávéházi beszélgetés jó ötlet, mert az írók ily módon közelebbről megismertethetik az olvasókkal a kortárs irodalmat. Erre pedig nemcsak a belvárosban nyílik mód, hanem egy külső kerületben, Csepelen is.

Filip Tamás a költőtárs kérdéseire elmondta, hogy személyisége és szemlélete végigkíséri az életben, s ez nyomot hagy a versein. Ekképpen ugyanaz a vers születik meg újra és újra, csak más formában és megközelítésben. Gyerekkorára úgy emlékezett, hogy „csöndes és nyugodt világ vette körül”. A csepeliség lényege a sajátos, erdős táj, amely változott ugyan, de a mai napig megmaradt.  Verseire nem véletlenül jellemző a filmszerűség, hiszen szerette a filmeket, és serdülőként még arra is gondolt, hogy rendező lesz. A kortárs irodalomban jó tendenciának tartja, hogy újra erősödik a közéleti szerepvállalás hangja, amely megszakításokkal mindig jellemezte a magyar irodalmat. Verseinek közérthetőségéről úgy fogalmazott, hogy „amikor írok, mindjárt olvasó is vagyok”. A hagyományos folyóirat-irodalomról úgy vélekedett, hogy kezd elsorvadni, s egyre inkább az interneten jelennek meg a különféle írások ellenőrizetlenül, ami a minőségi szépírás rovására megy.

Filip Tamásnak az ünnepi könyvhéten jelent meg újabb, immár a nyolcadik verseskötete; a szerző a kötet néhány darabját fel is olvasta a beszélgetés során. Az Édes hazám című válogatott verseskötetben szintén több költeményét megjelentették.

Szöveg: Csarnai Attila


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!