CSEPELI HÍRMONDÓ

Fontos tudnivalók a szennyvízcsatornázásról

2012-07-02 kategória: Aktuális, Csepeli Hírmondó megtekintve: 1,233

A csepeliek részéről nagy érdeklődés övezi a nemrég indult szennyvízcsatornázást, ezt mutatja a június 21-i lakossági fórum résztvevőinek száma és aktivitása is. A jelentős volumenű és régen várt beruházás kapcsán számos gyakorlati, akár pénztárcát is érintő kérdés merült és merül fel. Soron következő cikkünkben – segítve az érintett lakosok eligazodását – a házi rákötéshez és a kivitelezéshez kapcsolódó több fontos kérdésre is válaszolunk.

Pontosan mi épül a szennyvízcsatornázás keretében?

A csepeli szennyvízcsatornázás keretében összesen több mint 54 kilométernyi szennyvízcsatorna épül meg a kerület még csatornázatlan részein. A fejlesztésnek köszönhetően mintegy 3500 háztartás kapja meg a lehetőséget, hogy csatlakozzon a korszerű szennyvízhálózathoz.  A projekt fontos eleme emellett a Vas Gereben utcai szivattyútelep teljeskörű megújítása, illetve egy 6,5 kilométer hosszú szennyvíz nyomóvezeték-pár kiépítése is. Ezek a már korábban elindult fejlesztések együttesen teszik teljessé Csepel szennyvízhálózatát és szükségesek ahhoz, hogy a kerület szennyvize a Duna helyett a Vas Gereben utcai szivattyútelepről immár a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre jusson. Fontos tudni, hogy a megújuló szivattyútelep és a nyomóvezeték-pár megfelelő működése, sikeres próbaüzeme a feltétele a lakossági rákötések elindulásának.

Hogyan csatlakozhatnak az érintett háztartások a szennyvízcsatornához?

A beruházás keretében lefektetik az utcai gerincvezetéket, illetve ahhoz kapcsolódóan a telken belül a telekhatártól számított egy méterig építik ki a házi bekötőcsatornát (ez köti össze a házi szennyvízhálózatot az utcai vezetékkel), melyet egy úgynevezett tisztítóaknával zárnak le. Fontos kiemelni, hogy a házi bekötőcsatorna az ingatlantulajdonos és a kivitelező egyeztetése során meghatározott helyre épül, ha a műszaki feltételek erre lehetőséget adnak. A házi bekötőcsatornára történő rácsatlakozás megterveztetése és kiépítése azonban már az ingatlantulajdonos feladata. Amikor az adott utcában kiépült a gerinccsatorna, és a házi bekötőcsatorna is elkészült, már érdemes elkezdeni a csatlakozás megterveztetését, majd következhet a tervek engedélyeztetése a Fővárosi Csatornázási Művekkel (FCSM). A rákötésre azonban csak a közcsatorna üzembe helyezését követően kerülhet sor, ennek időpontjáról az FCSM külön, névre szóló értesítőt küld az ingatlantulajdonosoknak.

Hogyan történik a házi bekötésekkel kapcsolatos egyeztetés?

A kivitelező illetékes munkatársai – akik az alábbi fényképes és pecséttel ellátott igazolvánnyal rendelkeznek – a csatornafektetési munkálatokat megelőzően elkezdik személyesen felkeresni az ingatlantulajdonosokat, hogy a házi bekötőcsatorna helyéről egyeztessenek. Előfordulhat, hogy a tulajdonos éppen nem tartózkodik otthon, ebben az esetben a postaládákba juttatott lakossági értesítőn szereplő kivitelezői telefonszámot érdemes felhívni az egyeztetés érdekében.

Milyen segítséget kapnak a lakosok a házi rákötések kiépítéséhez?

A Csepeli Önkormányzat több eszközzel igyekszik segíteni a lakosságnak a házi rákötések kiépítésében. Egyrészt a CSEVAK (új nevén Csepeli Városgazda) szakemberei a rákötésekhez kapcsolódó műszaki kérdésekben állnak a csepeli lakosok rendelkezésére az ismert elérhetőségeken. Lehetőség van emellett arra, hogy az érintett háztartások a CSEVAK-tól rendeljék meg – önkormányzati garanciával – a házi szennyvízhálózat megtervezését és kiépítését. Ahogy arról már többször szó esett, a rákötések tervezésének, kiépítésének finanszírozása a háztartások feladata, ennek költsége nagyjából 100 és 200 ezer forint között mozog a csatorna hosszától és a terepviszonyoktól függően. Az önkormányzat azonban ebben is próbál segíteni, ezért több pénzintézettel is tárgyalásban áll speciális, könnyített kamatozású, forintalapú hitelkonstrukció kidolgozásával kapcsolatban.

Ikerházak esetében is egy házi bekötőcsatorna épül?

 A házi rákötések kapcsán fontos tudni, hogy a projekt keretében az azonos helyrajzi számon található ingatlanok összesen egy házi bekötőcsatornát és egy tisztító aknát kapnak, a telken belüli elágazásokról a tulajdonosoknak kell gondoskodniuk.

Hogyan kapcsolódhat a lakóingatlan az utcában megépülő vezetékhez, ha alacsonyabban fekszik, mint az utcaszint?

Előfordulhat, hogy a lakóingatlan az utcaszinthez – így a gerinccsatornához – képest mélyebb fekvésű. Minden ilyen esetet egyedileg vizsgál meg a kivitelező és az adott körülményeknek leginkább megfelelő műszaki megoldást valósítja meg törekedve a gravitációs beköthetőség kialakítására.

A fentieken kívül természetesen még számos további kérdés merülhet fel a szennyvízcsatornázás kapcsán. A kerület életében kulcsfontosságú fejlesztéshez kapcsolódó legfontosabb témákról a Csepeli Hírmondó hasábjain rendszeres tájékoztatást adunk.

 


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!