CSEPELI HÍRMONDÓ

Haranglábavatás Jerzy Popieluszko emlékére

2012-09-20 kategória: Csepeli Hírmondó, Önkormányzat megtekintve: 1,313

Jerzy Popieluszko lengyel római katolikus pap és vértanú emlékét őrzi az a harangláb, melyet ünnepélyes keretek között avattak fel szeptember 14-én a Csepeli Sport, Szabadidő és Rendezvényközpontban. Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata, alig félévvel ezelőtt 2012. március 22-én emléktáblát avatott a Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmából Bronisław Komorowski és Schmitt Pál elnök urak részvételével. Ugyanezen a napon került sor Jerzy Popieluszko plébánosnak emléket állító harangláb ünnepélyes alapkőletételére. Csepel önkormányzata elhatározta, hogy 2012 szeptemberében felállítja a haranglábat, mely annak a vértanúhalált halt Jerzy Popieluszko plébánosnak állít emléket, aki a kommunista rendszer áldozata lett.

Az avató ünnepségen köszöntötték Németh Szilárd országgyűlési képviselőt, Csepel polgármesterét, Borbély Lénárd országgyűlési képviselőt, alpolgármestert, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármestereket, dr. Szeles Gábor jegyzőt, Ange Kowalski, a Lengyel Köztársaság Nagykövetségének konzulját, Agata Zajega, a Lengyel Nagykövetség tanácsosát, Wojciech Lubawski Kielce polgármesterét, Ryszard Madziar Wolomin polgármesterét, valamint a kerületi önkormányzat megjelent képviselőit, a lengyel és magyar vendégeket.

Németh Szilárd beszédében a két nép barátságára emlékezett, mely közös történelmi viszontagságokban gyökerezik. „Magyarországnak és Lengyelországnak is meggyűlt a baja a keleti és nyugati hatalmakkal: a Habsburgokkal, az oroszokkal, a németekkel, a szovjet kommunistákkal” – emelte ki beszédében. A polgármester a továbbiakban arra a rendkívüli emberre emlékeztetett, aki idén lenne 65 éves. „Jerzy Popieluszko életében prédikációi és népszerűsége miatt veszélyessé vált a rendszerre. Popieluszko többször felemelte szavát a hatalom ellen és példamutatóan képviselte egyháza erkölcsi és társadalmi tanításait, a Szolidaritás elkötelezett híve volt. S a legfélelmetesebb az volt benne, hogy mindig a munkások oldalán állt, az egyszerű munkásemberek anyagi és szellemi megbecsüléséért, földi és mennyei üdvösségéért dolgozott” – hangsúlyozta Csepel polgármestere.

A katolikus papot – akinek Boldoggá avatása után ma Varsóban emlékmúzeuma is van – 1984-ben a kommunista politikai rendőrség parancsára ölették meg.

Kielce polgármestere olyan pillanatról szólt, amikor az államhatárok nem jelentenek túl sokat az emberek életében. Wojciech Lubawski megköszönte Csepel polgármesterének, hogy olyan tisztelettel övezik a mártírhalált halt plébánost, akinek emlékére haranglábat állítottak.

Wolomin polgármestere beszédében szintén köszönetet mondott Németh Szilárdnak. Ryszard Madziar emlékezésében utalt arra, hogy Jerzy Popieluszko nemcsak Lengyelország szabadságáért harcolt, hanem egész Kelet-Európa szabadságáért. Éppen ezért a lengyeleknek és magyaroknak ő vált a szabadság szimbólumává.

Ullrich Ágoston címzetes esperes emlékező szavaival a boldoggá avatott Popieluszkot, mint a nemzet és egyház vértanúját példázta.

Az emlékező beszédeket követően a Csepeli Lelkészi Kör tagjai és Kozlowszki Imre atya, a Lengyel templom plébánosa szentelték fel a haranglábat, melyet Sárossy Tibor sárospataki szobrász fenyőből és tölgyből faragott.

A lengyel és magyar nyelven tartott ünnepségen a két ország elöljárói kongatták meg először azt a harangot, mely egy igaz ember, Jerzy Popieluszko utolsó szentmiséjén elhangzott üzenetét hirdeti az utókornak: „Csak az képes legyőzni a rosszat, akiben magában is túlárad a jó.”

Szöveg: Antal Zsuzsa


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!