CSEPELI HÍRMONDÓ

Három napig szólt a jazz

2013-03-14 kategória: Csepeli Hírmondó, Iskolák megtekintve: 5,662

Ismét megtelt az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola koncertterme március 8-án: háromnapos jazz-verseny vette kezdetét. A II. Országos Jazz-Zenei Verseny ünnepélyes megnyitóján Balogh Gábor, az iskola igazgatójának szavai után Hantos Péter, a Tököl-Halásztelki Református Egyházközség lelkipásztora köszöntötte a verseny résztvevőit. Elmondta: jazz-versenyt még nem nyitott meg, de ehhez is kapott segítséget a Bibliából. A következő mondatot idézte a 150. zsoltárból: „Dicsérjétek őt kürtzengéssel, dicsérjétek őt hárfán  és citerán, dicsérjétek őt dobbal, dicsérjétek őt hegedűkkel és fuvolákkal.

A lelkipásztor köszöntője után Borbély Lénárd országgyűlési képviselő, alpolgármester tolmácsolta Németh Szilárd országgyűlési képviselő, polgármester üdvözlő szavait sok szerencsét kívánva a versenyzőknek.

Az első napon hét együttes lépett a színpadra, de ezen a napon a nem csak a verseny zajlott az Egressyben. Szakcsi Lakatos Béla Liszt és Kossuth-díjas zongoraművész ezúttal nem a hangszere mögött ült, hanem a Biblia és a zene kapcsolatáról tartott kurzust. „Amikor meghallottam, milyen nívós versenyt rendeznek az itt, felajánlottam az igazgató úrnak, hogy megtartom ezt az előadást. Saját életemből merítve fontosnak tartom elmondani a fiataloknak, hogy a hittel való kapcsolatom megváltoztatta a hozzáállásomat a zenéhez. Vallom és terjesztem, hogy hit nélkül semmilyen művészet nincs mondta el a nemzetközileg elismert zenész.

A második napon előbb a szólisták és az énekesek elődöntője majd döntője következett. Tizenkilenc szólista és tizenhárom énekes mérte össze a tudását.  Itt érdemes megjegyezni, hogy még Vácról és Szombathelyről is érkeztek versenyzők.

A vasárnapi díjátadót és  gálaműsort Balogh Gábor igazgató nyitotta meg, melyen Németh Szilárd polgármester és Borbély Lénárd alpolgármester is jelen volt. Németh Szilárd elmondta, hogy nagyon szereti a jazzt. „Idejövet, az autóban  is egy 1973-as  Oscar Peterson koncert felvétele szólt.”

A Lakatos Ablakos Dezső emlékére kiírt, 2. Országos Jazz-Zenei Verseny győztesei:

Jazz-zenekar: Kollárik Barnabás zenekara (Egressy B. Ref. Művészeti Középiskola)

Jazz-ének I. korcsoport: Mágedli Maja (Művészeti Középiskola, Szombathely)

Jazz-ének II. korcsoport: Hervoly Renáta (Bartók B. Zeneművészeti Szakközépisk. és G.)

Zongora: Gerlóczy Zsigmond Dezső (Bartók B. Zeneművészeti Szakközépisk. és G.)

Gitár: Velsz Kristóf (Selye J. Humán és Zeneművészeti Szakközépisk.)

Szaxofon: Kollárik Barnabás (Egressy B. Ref. Művészeti Középiskola)

 


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!