CSEPELI HÍRMONDÓ

Holland vízilabdasiker Csepelen

2012-07-03 kategória: Csepeli Hírmondó, Sport megtekintve: 1,011

Csepel első ízben adhatott otthont nagyszabású vízilabdatornának, a Honvéd-Pesterzsébet WPC szervezésében hatcsapatos női utánpótlás-viadalt rendeztek Ördög Éva, a magyar női vízilabdasport alapítójának tiszteletére.

A Csepeli strandfürdő területén június 15-e és 17-e között két csoportban küzdöttek a csapatok a győzelmekért. Az egyikben a holland MNC Dordrecht, a francia Toulouse, és a házigazda Honvéd-Pesterzsébet, míg a másikban a horvát HAVK Mladost, Észak-Rajna-Vesztfália és Ausztria válogatottja szállt vízbe. A kiváló időjárásnak is köszönhetően sokan voltak kíváncsiak a medencében zajló küzdelmekre. Az első két nap alapján kialakult az erősorrend, amelyben a Honvéd-Pesterzsébet a bronzmérkőzésig jutott, ahol magabiztos játékkal meg is szerezte a 3. helyet. A döntőt minden kétséget kizáróan a torna két legjobb csapata játszotta, ahol parázs küzdelemben végül a hollandok szerezték meg az első, míg a horvátok a második helyet. Az ünnepélyes díjátadáson minden csapat a Csepel újjáépítésének 300. évfordulója alkalmára készült pólóban vette át a jutalmakat a torna névadójának fiától, a magyar női vízilabda válogatott vezetőedzőjétől, Merész Andrástól, Morovik Attila alpolgármestertől, Nagy Lóránttól, a Budapesti Fürdőigazgatóság főmérnökétől, Vékes Orsolyától, a BGYH Zrt. Csepeli fürdőjének igazgatójától és Csordás Györgytől, a Honvéd-Pesterzsébet WPC elnökétől.

A díjátadót követően Merész András, a londoni olimpiára készülő női válogatott szövetségi kapitánya válaszolt a Csepeli Hírmondó kérdéseire.

 Milyen érzésekkel jött az édesanyja nevét viselő tornára?

Nagy örömmel vettem tudomásul, hogy vannak még olyan sportszeretők, akik emlékeznek a harminc évvel ezelőtti eseményekre, nevezetesen arra, hogy édesanyám, Ördög Éva letette a magyar női vízilabda alapjait.

Milyennek tartja a torna színvonalát?

Megnéztem két mérkőzést: a házigazda Honvéd-Pesterzsébetben is nagyon tehetséges fiatalok jutottak szóhoz, de például a döntőben egy olimpiai bajnok, nevezetesen a Pekingben aranyérmes holland Noeki Klein is medencébe szállt. Ez mindennél többet elmond a színvonalról. A csepeli strand pedig szenzációs hátteret adott az egész tornának, szép számú strandoló érdeklődése mellett zajlottak a mérkőzések: azt gondolom, hogy a női vízilabdának ilyen népszerűsítésre van szüksége.

Több helyszínre is eljuthat így a sportág?

Én nagyon bízom benne! A szövetségben gőzerővel ezen dolgozunk. Napjainkban Magyarországon hat-nyolc városban veszik igazán komolyan a vízilabdát: nagyon szeretnénk, ha ez a kör bővülne. Ennek érdekében mi tehetjük meg az igazán nagy lépést a magyar válogatottal: egy sikeres londoni szereplésnél jobb hírverést nem nagyon tudok elképzelni a női vízilabdának.

Ha már London és olimpia: hol tart a felkészülés?

Már két hetet letudtunk az edzőtáborból: 14 nehéz napon vannak túl a lányok, benne rengeteg úszással és szárazföldi munkával. Most sorra jönnek a felkészülési találkozók: a kínaiak ellen játszunk, majd elrepülünk az Egyesült Államokba, aztán jönnek a spanyolok, és az angolok is, azaz lassan a finisébe érünk a munkának. Ezeken az összecsapásokon kiderülhet, hogy mennyit ért az előző két hét megfeszített munkája, illetve az ezt megelőző féléves, közös felkészülés a lányokkal.

 

I. Ördög Éva Nemzetközi Utánpótlás Vízilabda Torna, Csepel

1. MNC Dordrecht
2. HAVK Mladost
3. Honvéd-Pesterzsébet WPC
4. Ausztria
5. S. Toulouse
6. Észak-Rajna-Vesztfália

A torna részletes eredményeit a Csepel.hu/Sport internetes oldalon lehet olvasni.

 

Szöveg: Légrádi Gábor

 

 


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!