CSEPELI HÍRMONDÓ

Iskolarendőr: mi a feladatuk?

2012-09-20 kategória: Aktuális, Csepeli Hírmondó megtekintve: 1,700

„Fordulj hozzám bizalommal” – ez áll azon a plakáton, amelyet a csepeli rendőrség minden kerületi általános iskolában kifüggesztett, hogy erősítsék a gyermekek, szülők és a rendőrök közötti bizalmat. A gyermekek, kisiskolások testi és lelki épségének védelme, balesetmentes közlekedésük elősegítése évek óta kitüntetett helyen szerepel a rendőrség céljai között.

Rácz Csaba őrnagy, a csepeli rendőrkapitányság körzeti megbízotti alosztályvezetője hangolja össze a kerületben az iskolások védelmével foglalkozó körzeti megbízottak munkáját. Az iskolákban elhelyezett plakáton telefonszám is szerepel, amelyet az iskola vezetői, de a gyerekek is felhívhatnak, ha úgy érzik, hogy rendőri segítségre van szükségük. A legfontosabb cél az, hogy a gyermekekben, pedagógusokban pozitív kép alakuljon ki a rendőrökről, akik nem félelmet akarnak gerjeszteni, hanem segítő társként szegődnek a rájuk szorulók mellé.

Csepelen nem jellemző az iskolai erőszak, tanárra még soha nem támadtak rá a rendőrség tudomása szerint. Ugyanakkor előfordultak lopások, verekedések, találtak kábítószerezésre utaló nyomokat. Ha felmerül a gyanú, hogy egy iskolás kábítószert fogyasztott, vizeletvizsgálatra viszik. Ha a gyanú beigazolódik, a fiatalkorú ellen eljárás indulhat, amennyiben betöltötte a 14. évét. Az egyik iskolában például petárdázás miatt kérték a rendőrök segítségét: ekkor egy körzeti megbízott előadást tartott a petárdázás veszélyeiről, és arról, hogy ez tiltott cselekedet. Kirívó eset azonban nem történt.

Az egyenruhások részt vesznek az iskolai tanévnyitókon, jelenlétükkel erősítik a rendet és a bizalmat. Szeptemberben az iskolák előtti veszélyesebb útszakaszokon irányítják a forgalmat, hogy a gyerekeket ne érje baj, amikor csapatostul átkelnek az utcán. A Széchenyi iskola előtt például minden reggel hét és nyolc óra között, esetenként délután is rendőr felügyeli a közlekedést a tanév első hónapjában, hogy az autósok is szokják, itt és ekkor fokozottan kell ügyelni a gyerekek testi épségére.

SZöveg: Csarnai Attila


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!