CSEPELI HÍRMONDÓ

Jótékonysági est a mezőbaji református templomért

2013-03-04 kategória: Csepeli Hírmondó, Önkormányzat megtekintve: 3,751

„Ne hagyjátok a templomot…”

 „Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.” (Mt. 7,7) Hasonlóképpen cselekedett Demeter Szilárd, a Mezőbaji Református Egyházközség lelkipásztora, aki jelezte magyar honfitársainak, hogy nagy szükség lenne megkopott templomuk bútorzatának cseréjére, a tetőszerkezet és a villanyvezetékek felújítására. A csepeli önkormányzat meghallva a hívó szót, segített. Támogatásával és a Csepeli Városkép Kft. szervezésével jótékonysági estre gyűltek össze a jóakaratú és segítőkész emberek február 22-én, a Királyerdei Művelődési Házban.

Borbély Lénárd köszöntő beszédében elmondta, hogy Csepel polgármesterével közösen kezdeményezték ezt a nemes célért való megmozdulást. Az alpolgármester köszönetet mondott minden egyes adakozónak, hangsúlyozta: a csepeliek olyan segítséget nyújtottak, ami valós értéket képvisel a mezőbajiak életében s a jövőben összekovácsolja a kis falu magyarságát.

A jótékonysági esten Csurka László színművész adta elő Reményik Sándor 1925-ben írt versét, melynek sorai igen aktuálissá váltak: „Ne hagyjátok a templomot, A templomot s az iskolát!” Jó példa erre a történelmi Partium területén, Nagyszalontától 15 km-re fekvő 1826-ban épült mezőbaji templom, mely 2013-ban közös erővel megújulhat.

A rendezvényen Tóth Krisztofer mesemondó ízes beszédével csalt mosolyt a nézősereg arcára. A Fasang Árpád Zeneiskola művésztanárainak koncertjén klasszikus dallamok szólaltak meg hegedűn, zongorán dr. Szentkirályi Aladár, Kerek Erzsébet, Juhász Zita közreműködésével.  A Csepeli Freetime Táncegyesület csapata életörömöt, szenvedélyt sugárzó latin táncokkal színesítette a programot. Elsöprő sikert aratott a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar műsora, felállva tapsolt a közönség.

Az est végén Németh Szilárd polgármester bejelentette: az adományokból 514 ezer forint gyűlt össze, melyet Borbély Lénárd alpolgármesterrel egymillió forintra egészítenek ki. A mezőbajiak nevében Demeter Szilárd lelkipásztor köszönte meg az adományt. „Gyülekezetünk továbbra is fennmaradásért munkálkodik. Ha erős a hitünk, akkor erős a nemzettudatunk, akkor van jövőnk. Ezen az estén számomra a legnagyobb öröm, hogy láthatom, Csepelen fontos a törődés, még ha 300 kilométerrel távolabb is vagyunk egymástól. Szeretném bátorítani a jelenlévőket, hogy a közeljövőben is vállalják fel nemzeti kormányunkkal a mellettünk való kitartást, hiszen mi egy nemzethez tartozunk. Nincsen másodrangú állampolgár, mindannyian ugyanolyan állampolgárai lehetünk a magyar hazának, mert őseink itt éltek, itt dolgoztak, itt fáradoztak azért, hogy nekünk szép jövőt építsenek.”

A mezőbaji templom méltán maradhat meg az utókornak, mert a jó szándék és a közös összefogás ismét megmutatkozott Csepelen.


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!