CSEPELI HÍRMONDÓ

Karácsonyi receptverseny

2012-12-20 kategória: Csepeli Hírmondó, Pályázat megtekintve: 1,262

Nagy örömünkre többen megosztották velünk ünnepi receptjeiket. Nem volt könnyű a választás a sok ötletes ételleírás között, de a szakértő zsűri végül döntött. Figyelembe vették, hogy mennyire egyedi és mégis könnyen elkészíthető receptről van szó. Érdekesség, hogy több olyan pályázat is érkezett, amelyek azért is dicséretet érdemelnek, mert az egészséges táplálkozást is szem előtt tartják.

A receptverseny győztese: Hortobágyi Anna

Almás sütőtök krémleves a mézeskalács ízeivel (A levest diabetikus alapanyagokból készült, tehát cukorbetegek is fogyaszthatják)

Erre a karácsony illatú levesre igazán büszke vagyok! A sütőtököt megsütöttem, mielőtt a fahéjas, vaníliás,,szegfűszeges alma mellé került volna a fazékba. A tejszíntől selymessé, a méztől édessé, a mézeskalács fűszerkeveréktől pedig igazán ünnepivé válik. Már készíteni is öröm: olyan illatok lengedeznek tőle a lakásban, hogy az ember lánya mosolyogva forgatja a fakanalat. Lepjék meg vele a családot, garantált a siker!

Hozzávalók:
- 1300-1400 grammos sütőtők: a héj és a magok nélkül 600 gramm, ennyi kell a levesbe
– 40 dkg illatos alma (tisztítva mérjük)
– 1 l víz
– 200 ml tejszín
– 6 dkg diabetikus méz
– 5 dkg nyírfacukor
– 3 teáskanálnyi mézeskalács fűszerkeverék (cukrozatlan!)
– 1 kávéskanál vaníliavelő
– 4 teáskanálnyi fahéj
– 4-5 szem szegfűszeg
A tálaláshoz sok fahéj.

Elkészítés:
A sütőtököt vágjuk félbe. Távolítsuk el a magjait, daraboljuk fel és
sorakoztassuk alufóliával bélelt tepsibe. Süssük meg. Az almákat hámozzuk meg, vágjuk cikkekre, a magházat távolítsuk el és tegyük egy lábasba. Öntsük fel egy liter vízzel, dobjuk bele a szegfűszeget, szórjuk bele a vaníliát és két teáskanálnyi fahéjat, majd főzzük puhára. A megsült sütőtököt (a héját eltávolítva) tegyük az alma mellé, öntsük hozzá a tejszínt és mixerrel pürésítsük. Keverjük bele a többi fűszert és a nyírfacukrot, tegyük vissza a tűzre
és melengessük össze, amíg egyet rottyan. Fahéjjal megszórva forrón tálaljuk.

Anna fehér csokiba mártott marcipános szaloncukor receptjét is megosztotta velünk, ezt a csepelivároskep.hu oldalon megtalálják. Ugyanitt olvashatók a receptverseny további díjazottjainak ételleírásai is.

2. helyezett. Rizmayer Antalné, aki a nagymama féle gesztenyés tekercs receptjét írta le.

3. helyezett: Veizer Zsuzsanna répatorta receptje.

Különdíjat kapott: Gáspár Ramóna.

Mindenkinek köszöntjük a részvételt, a nyerteseknek gratulálunk. Nyereményükkel kapcsolatban értesítettük őket.

 

 


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!