CSEPELI HÍRMONDÓ

Kétszázmillió forint az Aprajafalva Óvoda fejlesztésére

2012-09-20 kategória: Csepeli Hírmondó, Óvodák megtekintve: 2,143

Építés és felújítás

A csepeli önkormányzat 200 millió forint összegű támogatást nyert el pályázaton az Új Széchenyi Terv Közép-magyarországi Operatív Program keretében, amelyet az Aprajafalva Óvoda bővítésére, korszerűsítésére használhat fel. Az ügy előzménye, hogy a képviselő-testület Németh Szilárd polgármester előterjesztésében februárban fogadta el a javaslatot a pályázat benyújtására, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kedvezően bírált el. A részletekről Tóth Jánost, az oktatási ágazat vezetőjét kérdeztük.

Hogyan értékeli a pályázat eredményét, amely új lehetőséget nyit az Aprajafalva Óvoda életében?

Rendkívül jelentős és örömteli a pénzösszeg odaítélése, mert a közép-magyarországi régióban a 62 óvodafejlesztési pályázatból csak 17-en lettek nyertesek, köztük mi, csepeliek. Az óvodáskorúak és szüleik helyzetén sokat segíthetünk azáltal, hogy a pénzt az Aprajafalva Óvoda bővítésére, korszerűsítésére fordíthatjuk. A 200 millió forintos támogatás a beruházás 95 százalékát teszi ki, a maradék 5 százalék pedig az önkormányzat hozzájárulása. Ezt a 10 millió forintot a beruházás szakmai előkészítésére, hatástanulmányok készítésére fordítottuk. A pályázat hivatalosan a KMOP-4.6.1.11 néven fut, lényege azonban az, hogy az Aprajafalva Óvodában elkezdődjenek a munkálatok.

Miért van szükség az óvoda bővítésére?

Az új köznevelési törvénynek megfelelően 2014. szeptember elsejétől minden harmadik évét betöltő gyermek számára óvodai férőhelyet kell biztosítani. Ez azt jelenti, hogy Csepelen is szükséges az óvodai kapacitás bővítése. Új óvoda építésére jelenleg nincsen lehetőség a kerületben, mert az még több pénzbe kerülne. A meglévő óvodák esetében figyelembe vettük, hogy melyek azok, amelyeknél a legkedvezőbbek a feltételek a bővítésre, illetve hol van nagyobb igény az óvodások elhelyezésére. Az Aprajafalva Óvodát a HÉV közelsége miatt jobban kedvelik a szülők, az átlagosnál több gyereket járatnak ide. Mellettük szólt az is, hogy itt nagyobb zöld terület, játszótér található, mint más helyszíneken. Az épület bővítésére, mozgássérültek számára parkoló kialakítására is megvan a hely. Az Aprajafalva Óvodáról azt is érdemes tudni, hogy ide az átlagosnál több hátrányos helyzetű gyermek jár, tehát a korszerűsítésével részükre is jobb feltételek teremthetők. Az intézményben Nász Erzsébet óvodavezető irányításával jelenleg is magas színvonalú szakmai munka folyik; a főként szociálisan hátrányos helyzetű kisemberek fejlesztésére. A sajátos fejlesztő munka része például a kézműves műhely és a tehetségfejlesztő program. Az óvoda korszerűsítése után ez a tevékenység lényegesen jobb körülmények között folytatódhat.

Milyen építkezések lesznek az óvodában?

A tervek szerint először az óvoda új szárnyát építjük meg, ahová átköltöztetjük a gyerekeket, majd – részben – a régi épületet újítjuk fel. A beruházásnál az a cél, hogy a kor legmagasabb színvonalú óvodáját építsük fel, amely minden szükséges eszközzel el van látva. Az összes helyiséget úgy alakítjuk ki, hogy az új jogszabályi előírásoknak, illetve építésügyi irányelveknek is megfeleljenek. A mostani épület átépítése után az óvodában jelenleg még nem található, de kötelezően előírt egyéb helyiségeket is kialakítunk az új épület felső szintjén.  Lesznek például fejlesztőszobák, az óvónők részére pihenők és tárgyalók, a szülők pedig egy fogadóhelyiségbe érkezhetnek. A gyermekek számára összesen 3 új csoportszoba lesz 75 férőhellyel. A teljes építészeti beruházás mai árakon 250 millió forintba kerül majd, amelyből a támogatás mértéke 200, az önkormányzat hozzájárulása pedig 50 millió forint. A megnyitáskor szükséges eszközök, bútorok megvásárlására további 16 millió forintra lesz szükség. A beruházás befejezését legkésőbb 2014. szeptember 1-jére tervezzük.

Szöveg: Csarnai Attila


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!