CSEPELI HÍRMONDÓ

Ki az ideális áldozata a szúnyogoknak?

2012-07-04 kategória: Csepeli Hírmondó, Életmód megtekintve: 1,632

Sötét ruhába öltözött, erősen izzadó, fizikai munka, futás, vagy éppen focizás miatt nagyokat fújtató férfi a legideálisabb szúnyogáldozat – legalábbis az eddigi megfigyelések alapján. Arra, hogy kit csípnek jobban a vérszívók és miért, létezik elfogadható magyarázat.

A vérszívó nőstényszúnyogoknak valóban vannak jobban kedvelt áldozataik, de úgy tűnik, mostanság senki sem menekül meg a csípésektől: ráadásul sokkal nagyobbak és nehezebben múlóak a bőrtünetek. A megkérdezett bőrgyógyász szerint eddig általánosságban igaz volt, hogy a nőket és gyerekeket kevésbé szerették a szúnyogok, de mostanra kevésbé jellemző ez a fajta megkülönböztetés. Lehet, hogy többen vannak és ezért éhesebbek a rovarok, de az egészen biztos, hogy jóval agresszívebbek lettek. Vannak olyan betegek, akiknél – alapvető érzékenységük miatt – csípési allergia alakul ki: ilyenkor a marás helyén ödéma keletkezik, s mivel a nyirokrendszer átfolyása akadályozottá válik, fájdalom is társul a jól látható tünetek mellé. Ez a fajta csípési reakció főleg azoknál okozhat gondot, akik például szénanáthában szenvednek, mert ilyen esetben a szervezet érzékenyebben reagál a szúnyogcsípéssel a testbe jutó hisztaminra, ami minden allergiás és asztmás folyamat alapvető résztvevője.

S bár – ahogy a bőrgyógyász is mondja – a szúnyogok egyre kevésbé tesznek különbséget áldozataik között, azért még mindig vannak, akik jobban ki vannak téve a kellemetlen szúrásnak. A verítékben lévő tejsav, a kilélegzett szén-monoxid mennyisége, a mozgás – itt a magyarázat a kocogót üldöző rajra –, mind arra ösztönzi a zümmögő rovart, hogy vérét vegye a lihegő célpontnak. Ha valaki vízparton éli ki a mozgásigényét jóval nagyobb a veszélye, hogy csípések érik, bár a szúnyog hosszú utat is képes megtenni az élelemért: vagyis szinte sehol nem vagyunk védve ellene. Jó szolgálatot tehetnek azonban a különféle riasztószerek, ám ha mégis vérünket vették, semmiképpen ne vakarjuk el a csípés helyét. Csúnyán begyulladhat a bőr, ha erősen dörzsöljük, ezért jó, ha viszketéscsillapítót használunk. Ha mégis elfertőződik, vagy nem múlik, sőt egyre nagyobb lesz a szúnyog okozta piros pont, forduljunk orvoshoz, mert szükség lehet vényköteles készítményre is.

Szöveg: – m –

 


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!