CSEPELI HÍRMONDÓ

Mellrák: nem kell, hogy végzetes legyen

2012-09-20 kategória: Csepeli Hírmondó, Életmód megtekintve: 1,401

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése: Magyarországon évente közel 7500 új megbetegedés fordul elő, és több mint 2500 nő veszti életét a betegség következtében. Annak ellenére van ez így, hogy a mellrák jó eséllyel gyógyítható: korai felismerés elkerülhetővé teheti a súlyosabb következményeket.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mellrák önmagában nem halálos. A korai felismerés alapja az egyéni önvizsgálat és a rendszeres orvosi ellenőrzés együttesen.

Csepelen a MAMMA Egészségügyi Zrt. végzett mellrákszűrést – a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében – június 6-a és 21-e között. Ennek eredményéről dr. Illés Krisztina, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat orvosigazgatója elmondta, hogy az idei részvétel – a szűrést végzők adatai alapján – magasabb volt, mint az elmúlt esztendőben. A 45 és 65 év közötti korosztály kapott névre szóló meghívót a mellrákszűrésre: több mint 57 százalékuk döntött úgy, igénybe veszi a vizsgálatot. A szűrt hölgyek 99,04 százaléka negatív leletet kapott, illetve jóindulatú elváltozást mutattak ki náluk. A diagnosztikusan megállapított mellrákosok aránya 0,28 százalék: ez jobb, mint a nemzetközi és a hazai átlag, ami 0,5 százalék.

Két mammográfiás szűrővizsgálat között mindenképpen ajánlott az emlő önvizsgálata, megfigyelése. Minden nőnek tisztában kell lennie a saját mellének havonta ismétlődő ciklikus változásaival: így könnyebben észrevehetők az esetleges elváltozások. Forduljunk szakorvoshoz, ha a következőket tapasztaljuk: csomó az emlőben vagy a hónaljban;

a mell formájának megváltozása; a mellbimbó váladékozása, tartós behúzódása; az emlő bőrének megváltozása, például új redő vagy gödröcske megjelenése.

Fontos tudni, hogy a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatnál folyamatosan van mammográfiás vizsgálat, sürgős esetben soron kívül is szűrni tudják a jelentkezőt.

Az emlőrák kialakulásához számos tényező vezethet. Fokozottan veszélyeztetettek azok a nők, akiknek a családjában előfordult már emlőrákos megbetegedés. További kockázati tényező, ha a nő gyermektelen, vagy az első szülés harminc éven felüli életkorban történt. Kutatások eredményei szerint fokozott kockázatot jelentenek még a korán kezdődő menstruáció, a hormontartalmú gyógyszerek, az elhízás, a mozgáshiány, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás.

– m -


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!