CSEPELI HÍRMONDÓ

Nyári balesetek: mit tehetünk?

2013-06-26 kategória: Aktuális, Csepeli Hírmondó megtekintve: 1,602

Nyáron a strandolás, a játszóterezés és kirándulások idején megszaporodnak a sérüléses balesetek, váratlanul bekövetkezhetnek csonttörések, vágások és fejsérülések. Gyakran előfordul, hogy védőfelszerelés nélkül biciklizünk, görkorizunk, gördeszkázunk, a vízparton belelépünk egy üvegszilánkba, esetleg elalszunk a napon. A legtöbb közlekedési baleset is júliusban és augusztusban következik be: ilyenkor kicsit figyelmetlenebbek a sofőrök. Ha bekövetkezik valamilyen baleset, nem minden esetben tudjuk, mi a teendőnk.

A gyerekeknek tartott különböző baleseti források imitált bemutatásában és az elsősegélynyújtás népszerűsítésében évek óta élen jár a Kölcsey Ferenc Általános Iskola.  Folyamatos kapcsolatot ápolnak az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ), melynek mentésirányítója, Varga Vanda legutóbb az ifjúsági napon szervezett a tanulóknak bemutatót baleseti szituációkról. A Magyar Imitátor Társaság lelkes önkéntesei a helyszínen imitált rosszulléteket játszottak el, műsebeik megszólalásig hasonlítottak az igazi sérülésekhez. A piros színű ételfesték nyílt csonttörésre, koponya-alapi sérülésre és egy tengerparton kagylóba lépett lábsérültre hívta fel a figyelmet. A bemutatón jelen lévő Németh Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Dél-Pesti régiójának vezetője döbbenetes ténynek nevezte, hogy Magyarországon a lakosság csupán 2 százaléka tud szakszerűen elsősegélyt nyújtani. Mint mondta: az imitált baleseti szituációkkal elsődleges céljuk, hogy a gyerekek ismerjék meg, mennyire fontos ismerni elsősegélynyújtás alapjait, hogy egy-egy helyzetben segíteni tudjanak.

A gyerekeknek Varga Vanda elmondta, hogy miért viseljünk biciklin bukósisakot, mi történhet napszúráskor, hogyan kell mentőt hívnunk, mit tehetünk epilepsziás rohamot látván vagy milyen segítséget igényel a szívinfarktusos beteg.

Szakértőnk tanácsával néhány gyakorlati útmutató következik baj esetére.

Gyakorlati tanácsok – nem csak nyárra

Napszúrás: strandon és vízparton könnyen álomba szenderülhetünk. Ha már több órát töltöttünk a napon, erős fejfájásra, hányingerre panaszkodhatunk.

Ellátás: amennyiben leégtünk, azonnal menjünk árnyékba, igyunk sok folyadékot, fájdalmunkat enyhítsük különféle hűsítő gélekkel.

Égési sérülés: forrázás, forró tárgy érintésével, szalonnasütés közben kipattanó szikrától akár másodfokú égési sérülést szenvedhetünk.

Ellátás: az égett testrészt folyamatosan hideg folyóvízzel hűtsük 15-20 percig. Az égés kiterjedésétől és fokától függően mentőt kell hívnunk.

Vérző lábsérülés: tengerparton, strandon, fűben mezítláb sétálva kagylóba, üvegszilánkba vagy bármilyen éles tárgyba léphetünk. Sokan elájulnak a vérző seb láttán..

Ellátás: ájulás esetén addig tartsuk felemelve a pórul járt lábát, amíg a szakszerű segítség meg nem érkezik. A tetanuszfertőzés veszélye miatt mindig menjünk el oltásra.

Epilepszia: az ilyen páciensek rendszerint úgy térnek magukhoz, hogy nem emlékeznek semmire, teljesen zavartan viselkednek.

Ellátás: a görcsroham alatt ne fogjuk le a beteg kezeit, se lábait. Lehetőleg vegyük kezünkbe a fejét, ezzel megóvjuk a további sérülésektől.

Nyílt csonttörés: ha védőfelszerelés nélkül kerékpározunk vagy görkorcsolyázunk, akkor óvatlan pillanatban beverhetjük az útpatkába fejünket és kezünket. A nyílt csonttörés ijesztő látvány. A koponyasérülés következtében hamar véraláfutás keletkezik a szem körül, valamint az orrból és fülből vér folyik. Ebben az esetben gyakori az eszméletvesztés.

Ellátás: a beteget a hagyjuk abban a helyzetben, ahogy találtuk. Ne mozgassuk, várjuk meg a mentőt. Fontos felhívni a mentős figyelmét, hogy a balesetkor a sérült nem viselt bukósisakot.

Újraélesztés: gyakori a gázolásos baleset és a szívinfarktus. Ilyenkor első teendőnk annak megállapítása, hogy eszméleténél van-e a sérült. Ha nem akkor megvizsgáljuk az alapvető életműködéseit.  Ellátás: az új protokoll szerint nem kell szájon át lélegeztetnünk a sérültet, hanem átkulcsolt, nyújtott kézzel gyakoroljunk nyomást a mellkason 3-5 cm mélyen, amíg a mentő megérkezik.

Hogyan hívjunk mentőt? (keretes)
- higgadtan tárcsázzuk a 104-et vagy a 112-t (mindkettő ingyenes mobilról is!)
– bemutatkozunk,
– elmondjuk mi történt,
– hány sérült van,
– milyen korúak a sérültek,
– milyen tüneteket tapasztaltunk,
– hol történt a baleset (pl. erdő, strand, játszótér)
– pontosan meghatározzuk a helyszínt,
– ha kell, kérjünk tanácsot a mentőszolgálat diszpécserétől, hogy mit tegyünk a mentőautó kiérkezésig.


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!