CSEPELI HÍRMONDÓ

Októberben lesz lomtalanítás

2012-07-16 kategória: Aktuális, Csepeli Hírmondó megtekintve: 863

Különféle mendemondák kaptak szárnyra az utóbbi időben a lomtalanítással kapcsolatban. A Csepeli Hírmondó ennek járt utána, és kiderült, hogy idén nem a nyári időszakban, hanem ősszel viszik el a lomokat Csepelről. Lapunkat a Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője, Szűcs Panni tájékoztatta.

– A XXI. kerületben október 8-a és 18-a között (a hétvégi napok kivételével) tervezzük a lomtalanítást, a kerületet kilenc körzetre bontva. A körzetekben – a meghirdetett kikészítési napot követően – másnaponként gyűjtjük be a lomhulladékot.

Milyen teendői lesznek a lakosságnak?

Ezek az elmúlt években megszokottakhoz képes nem változnak. Bővebb információt a postaládákba bedobott, a lomkikészítés dátumát is tartalmazó értesítő levelünkből, illetve az ehhez mellékelt tájékoztató hírlevelünkből, valamint honlapunkról kaphatnak.

A jövőben valóban fizetni kell majd a lomtalanításért?

Az új hulladékgazdálkodási törvény előkészítése, az európai uniós normákhoz igazítása jelenleg is zajlik. A törvény valóban foglalkozik egy, a jelenlegitől eltérő rendszerű – külön bejelentésen alapuló – lomtalanítási forma tervezett bevezetésével. Konkrétumokat azonban csak akkor tudunk mondani, ha a törvényt az országgyűlés elfogadta. Jelenlegi információink szerint, a törvénytervezet jelenlegi formájában továbbra is megtartja az évi egyszeri, külön díj felszámítása nélküli lomtalanítást, aminek a díját a lakosság által fizetendő hulladékkezelési díj tartalmazza.

A korábbi gyakorlat szerint nyár elején, vagy a nyári időszak beköszöntével lomtalanítottak Csepelen. Miért kerül át őszre a hulladékbegyűjtés?

A lomtalanítási program összeállításánál minden évben több tényezőt (nemzeti ünnepek, nagy tömeget mozgató rendezvények, stb.) veszünk figyelembe, s így alakítjuk ki a menetrendet. Ezért előfordul, hogy egy-egy kerület a korábban megszokottól, eltérő időpontra kerül. Ez történt idén Csepellel.

Szöveg: Légrádi Gábor


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!