CSEPELI HÍRMONDÓ

A nemzeti összetartozás napja Csepelen

2012-06-23 kategória: Önkormányzat megtekintve: 1,299

92 éve, 1920. június 4-én írta alá a magyar delegáció a trianoni békeszerződést, az első világháborút lezáró békerendszer részeként. A döntés értelmében Magyarország területe a csaknem 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18 milliósról 7,6 milliósra csökkent. Erre az eseményre emlékeztünk június 4-én, a nemzeti összetartozás napján.

A megemlékezés a Béke téri Jézus Szíve-templomban ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét, ahol a Himnusz hangjai után Kispál György, r.k. lelkész, c. esperes egy középkori idézettel kezdte a beszédét: „Európa népei mind irigylik a magyaroktól a Kárpát-medence területét, az itt lévő gazdagságot, ezért gyűlölet veszi őket körbe. Magyarországon a leggazdagabb a föld, bő a haláldás, nagy mennyiségű a kenyérgabona, a bor pedig kiváló” (Galeotto Marzio-Antonio Bonfini). Ahogy a lelkész hozzátette: az ötszáz éve leírt szavak különös hátteret adnak Trianonnak és bátorító ösztönzést a nemzeti összefogásnak.

Az istentiszteleten Temesvári Imre és Kéri Tamás református valamint Sinkovicz Sándor baptista lelkész is köszöntötte az egybegyűlteket.

Az ökumenikus istentisztelet után a trianoni emlékműnél 33-an tettek állampolgársági esküt, majd az önkormányzat nevében Németh Szilárd polgármester, Ábel Attila, Borbély Lénárd és Morovik Attila alpolgármesterek helyezték el az emlékezés koszorúját. Őket a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az LMP és 1956-os magyar nemzetőrség képviselői követték.

Később a polgármesteri hivatalban az esküt tevők Ábel Attila alpolgármestertől vehették át az állampolgárságot igazoló dokumentumokat és a csepeli önkormányzat ajándékát.


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!