CSEPELI HÍRMONDÓ

Tamariska-domb: országos védettségű lesz

2012-06-23 kategória: Önkormányzat megtekintve: 1,924

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter június 7-én Csepelre, a Tamariska-dombra látogatott, ahol fontos bejelentést tett. Ahogy mondta, ajándékot hozott a csepelieknek, egy olyan jó hírt, ami a jövőben meghatározza a domb életét.

A bejelentés előtt a vidékfejlesztési miniszter Németh Szilárd polgármester, Ábel Attila, Borbély Lénárd, Morovik Attila alpolgármesterek, önkormányzati tisztségviselők és érdeklődő csepeliek körében bejárta a Tamariska-dombot, és a Fenyves utcai óvodát is meglátogatta. Itt a gyerekek apró ajándékokkal – rajzokkal, az óvoda gyógynövénykertjéből származó levendulával – kedveskedtek a miniszternek és a kerület polgármesterének.

Ezután Németh Szilárd felelevenítette a domb hányatott sorsát. Többek között kitért arra, hogy a 2011-ben a XXI. kerületi képviselő-testület kezdeményezte a budapesti közgyűlésnél a terület fővárosi védettségének feloldását. Az indok a következő volt: „A természetvédelmi oltalom alá helyezés a domb állapotát nem javította, a hatékony munkavégzést akadályozó megkötések miatt a domb állapota (határozottan) romlott, a védelem indokául szolgáló növényzet élőhelye csökkent (alig fellelhető)”. A csepeli önkormányzat célja ezzel a lépéssel az volt, hogy – mint tulajdonos – a tevékenységet saját hatáskörében az addigiaknál jóval eredményesebb tudja elvégezni. Németh Szilárd polgármester egyéni képviselői indítványára a fővárosi közgyűlés feloldotta a domb védettségét. Ezzel párhuzamosan a csepeli önkormányzat rendeletben kiemelt kerületi zöldfelületi értékké nyilvánította a Tamariska-dombot, s elkezdődhettek azok a munkák, amik végre a domb valódi rendbehozatalát célozzák. Két fontos lépés már megtörtént: a szolgáltató lebontotta a 19 éve a dombon álló mobilátjátszótornyot, s ezzel párhuzamosan a terület körbekerítése is megkezdődött. (A munkálatokat hamarosan befejezik Csevak Zrt. munkatársai.)

A Tamariska-domb körbekerítése május végén kezdődött el, ám a két méter magas fapóznák nem sokáig álltak a helyükön: a Hársas, a Gesztenyés és a Fenyves utcánál vandál pusztítás zajlott, ami kizárólag a kerítés megsemmisítésére irányult. A fapóznák egy része kidöntve hevert, míg több tucatnyit kilazítottak vagy megrongáltak az egyelőre ismeretlen elkövetők, akik ellen a Csevak feljelentést tett. Bár a dombon és a domb körül előfordult már rendbontás, de ilyen, több százezer forintos nagyságrendű rongálásra még nem volt példa. Kraxner István, a Csevak ingatlanfejlesztési és beruházási divizióvezetője elmondta, hogy jelenleg a területet éjjel-nappal őrzik, hogy ne ismétlődhessen meg a korábbi pusztítás. Mindaddig számítani lehet az őrök jelenlétére, amíg más megoldást – térfigyelő kamerák felszerelése – nem találnak.

Németh Szilárd polgármester korábban azt nyilatkozta a Tamariska-domb rendbehozatalával kapcsolatban, hogy nyitvatartási időt vezetnek be, ami természetesen nem az emberek kizárást jelenti a területről, hanem az esetleges rongálás, illetve az itt élő védett állatok értelmetlen kipusztításnak megakadályozását.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a következő szavakkal kezdte beszédét: „A bejelentés, ami miatt Csepelre jöttem, nem csak a kerület, hanem a magyar természetvédelem számára is fontos. A napokban ünnepeltük a környezetvédelmi világnapot, s ebből az alkalomból közölhetem a jó hírt: a minisztériumban készül az a rendelet, ami – a csepeliek törekvéseit támogatva – az országos jelentőségű, védett természeti területek közé emeli a dombot. A csepeliek a dombra nem lakóparkot, hanem háborítatlan környezetet álmodtak, ami tanösvénnyel, a homokpusztai gyeptársulás növény- és állatvilágával várja a látogatókat. Otthont ad névadójának, a tamariskacserjének, a homoki árvalányhajnak, a fülesbagolynak, nyolc védett növény- és ötven védett állatfajának, a magyar táj páratlan értekeinek. Ritkaság, hogy egy ilyen kincs megmaradjon a főváros közepén, ennek egy magyarázata van, hogy a csepeliek szeretik és védik a dombot” – emelte ki a miniszter.

Hozzátette még, úgy véli, biztosabb kezek nem is vigyázhatnának a területre, ment a helyi önkormányzat. „A kerítéssel bezárjuk ezt a területet, s így megóvjuk a rongálástól. A Duna jégkorszaki teraszmaradványával az idő nem tudott elbánni, a rajta kialakult futóhomokbuckákat viszont veszélybe sodorta a felelőtlen természetkárosítás. Bízom benne, hogy döntéseink nyomán elmondhatjuk, az idő fut, mint a homok, de a Tamariska-domb marad” – zárta beszédét Fazekas Sándor.

Végül a vidékfejlesztési miniszter Csepel polgármesterével együtt ünnepélyesen elhelyezte a kerítés egy darabját.


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!