CSEPELI HÍRMONDÓ

Scrapbook: különleges (papír)világ

2012-09-20 kategória: Csepeli Hírmondó, Kultúra megtekintve: 1,374

Minden korosztály kíváncsian várta Huber Edit kézműves Különleges (papír)világom című kiállításának megnyitóját szeptember 11-én, a Sétáló utcai Könyvtárban. Az Egressy Béni Zeneiskola jazzgitáros duójának előadását  követően Berta Éva könyvtáros ismertette a vendégekkel, mire jó a scrapbook. „Megörökíthetjük életünk legszebb és legkülönlegesebb pillanatait fotókkal, tárgyi emlékekkel és kommentárokkal. Segítségével megőrizhetjük családunk történetét, és rendszerezhetjük fényképeinket” – mondta el a jelenlévőknek a könyvtáros.

Az Egyesült Államokból és angolszász területről érkező, hazánkban is egyre inkább terjedő hobbit, a kreatív albumkészítést a kézműves alkotó mutatta be a vendégeknek. Kedvenc albumát – mely Párizsban készült fényképeket dolgoz föl – mutatta be.  „Hét évvel ezelőtt találkoztam a scrapbookkal. Előtte sok mindent kipróbáltam, végül ez lett a kedvencem. Az egész úgy kezdődött, hogy készítettem a páromnak egy albumot karácsonyra, aminek nagyon örült. Meglehetősen időigényes elfoglaltság ez a hobbi, előfordult, hogy sokat éjszakáztam egy-egy megálmodott ajándéktárgy miatt. Egyetlenegy képeslap elkészítése például hat-nyolc órába is kerülhet. A fotóalbumokról nem is beszélve, melyek összeállítása akár hetekig is eltarthat. A legnehezebb feladat kigondolni, megálmodni a létrehozandó művet. Ugyanakkor fontos a precíz munka, a pontos méretre szabás, mert könnyen előfordulhat, hogy a doboz nem csukódik be, vagy itt-ott kilóghat a díszítés. Először azt gondoltam, hogy idegeneknek nem tudok majd ilyen tárgyakat készíteni, hiszen ezek nagyon személyesek, de aztán ez megváltozott: rájöttem, hogy szeretek adni. S amikor örömmel veszik kezükbe az emberek az alkotásaimat, akkor újra rádöbbenek, hogy minden percet, minden éjszakát megért, amit egy-egy ajándék bíbelődésével töltöttem” – mesélte a jelenlévőknek Huber Edit.

A szebbnél szebb képeslapokat, üdvözlőlapokat, fotóalbumokat, faliképeket, koszorúkat, ajándékdobozokat közelről vehették szemügyre a vendégek. Az érdeklődők személyesen is elleshették a mestertől ötletes scrapbook-fortélyait: aki akart, maga is készíthetett valamit. Huber Edit elmondta, hogy ebben a műfajban mindent szabad. A születésnapra, névnapra, ballagásra vagy esküvőre készülő ajándéktárgyak annál értékesebbek, minél több személyes tartalmat rejtenek magukban. Díszíthetik csipkék, szalagok, strasszok. A lényeg, hogy egyedi, különleges és maradandó ajándékot készítsünk.

A kiállítás november 30-áig tekinthető meg a Sétáló utcai könyvtárban.

Szöveg: Antal Zsuzsa

 


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!