CSEPELI HÍRMONDÓ

Ismét bajnokok a csepeli maratonisták

2012-06-22 kategória: Sport megtekintve: 1,076

Evezés hosszú távon

Sajnos a csepeli Korisánszky testvérek nem tudták kiharcolni a londoni olimpiai kvótát, ám a maratoni kenusoknál továbbra is van miért örülni: a Győrben lezajlott országos bajnokság a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is szép csepeli sikereket hozott. Kövér Márton és Györe Attila a Csepeli Kajak-Kenu Egyesület sportolói egyesben és párosban is remekeltek.

Egyesben csak a csepeliek álltak a dobogóra, a győztes Kövér Mártont párostársa, Györe Attila követte, s harmadikként Dóczé Ádám csatlakozott hozzájuk, aki ugyancsak a Csepeli KKE versenyzője. Párosban a Kövér-Györe kettős nyolc percnél is többet vert a második helyezettre, így magabiztos versenyzéssel lettek bajnokok, és készülhetnek az idei világbajnokságra.

A két sportoló a Hollandi úti kajak-kenu-telepen nyilatkozott a Csepeli Hírmondónak. Először Györe Attilát faggatom.
Párosban ez volt a 15. győzelmem, egyéniben most „csak” a második lettem, Marci meg tudott verni.

Évek óta verhetetlennek tűntök, van még motiváció?
Persze! Nagyon szeretem ezt csinálni, ez már visszavonhatatlanul az életem része, nem is tudom, mi lenne vele, ha ezt nem csinálhatnám.

Mi a legközelebbi cél?
Elsősorban az idei világbajnokság, amely most kvalifikációs verseny is lesz a jövő évi világjátékokra, és a további cél ott is jól szerepelni.

Olimpia éve van, ám a maratoni számok ott nem szerepelnek.
Ez nagy szívfájdalmunk! 2000-ben, Sydneyben volt róla szó, hogy esetleg felveszik az olimpiai szakágak közé, de sajnos erre nem került sor. Amennyiben a maraton olimpiai szám lenne, nyilván a mi megítélésünk és megbecsülésünk is más lenne.

Arról nem beszélve, hogy te munka mellett érsz el figyelemreméltó teljesítményt.
Valóban, civilben tűzoltóként dolgozom 24-48 órában, ez nagyban meghatározza a lehetőségeimet. Immár hatodik éve csinálom ezt így, de szerencsére jól össze tudtam hangolni a munkát és a sportot.

Vannak követőid ebben a szakágban?
Általában mindenki az olimpiai szakágakra, számokra koncentrál, hiszen abban van a nagyobb anyagi és erkölcsi elismerés is. Jelenleg nem nagyon látom, hogy utánunk bárki nagyot tudna dobbantani.

Mégis mit mondanál annak, aki kipróbálná magát ebben a sportágban?
Ez nehéz kérdés… Mindenképpen rendelkezzen jó monotonitástűrő képességgel, az akaraterő, a kitartás pedig hatványozottan számítanak ennél a sportnál.

Legközelebb mikor szálltok hajóba versenyen?
Lesz még idén egy rövidebb távú megmérettetés, majd szeptemberben rendeznek egy válogatót a közelgő vb-re, ott kell még bizonyítani. Ezekre persze gőzerővel készülünk Ludasi Róbert szakmai felügyelete alatt, aki próbál minél jobb formába hozni bennünket.

Nyaralás belefér az időbe?
Egy hét kikapcsolódás talán igen, akkor próbálok teljesen regenerálódni, és a családdal is eltölteni egy kis időt, hogy aztán ismét teljes erőbedobással vágjunk neki az előttünk álló feladatoknak.

A páros másik tagja, Kövér Márton ezúttal egyesben is a legjobbnak bizonyult, így neki dupla aranyat hozott a május végi verseny.
Lassan neked is fel kell írnod a győzelmek számát…
Igen, ha jól számolom, ez volt a negyedik, párosban nyert bajnokság: szerintem most ment a legjobban, a víz is kitűnő volt Győrben. Jó időt mentünk Attilával, úgyhogy ideális verseny volt.

Te miért kötöttél ki a maratoni távnál?
Talán azért, mert a rövidebb hosszokba nem tudtam belesűríteni az energiáimat, sokkal jobban kijött a lépés hosszútávon. Az ehhez az ághoz szükséges „csibészség” is megvan bennem, így nem volt kérdéses a jövőm.

Monotonitástűrés?
Ez alkati kérdés. Van, aki bírja, s van, aki nem. Nekem nincs gondom vele, megtalálom a szépséget az egy óra futásban, a két óra evezésben vagy biciklizésben is.

Hogyan zajlik egy felkészülési periódus?
Minden reggel kilenctől kezdődik a délelőtti edzés, és délután is edzünk. Egy napon általában kettőt evezünk, és kiegészítésként a futás, biciklizés, konditerem szerepel a programban.

Téged mennyire visel meg, hogy olimpián nem állhatsz rajthoz?
Ezt a tényt sajnos el kell fogadni, nem rajtunk múlik. Sportkedvelőként biztos sokat nézem majd a közvetítéseket.

Szerinted lenne helye az olimpián a maratoni kenunak?
Mindenképpen. Azt szoktuk erre mondani, ha a maratoni futásnak, vagy a közúti kerékpározásnak helye van a játékokon, akkor ennek a sportnak is volna létjogosultsága, hiszen ezt is lehetne látványossá, izgalmassá tenni.

Szöveg: Légrádi Gábor
Fotó: Bede Orsolya


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!