CSEPELI HÍRMONDÓ

Szebbé és élhetőbbé vált az Ady-lakótelep

2012-07-17 kategória: Aktuális, Csepeli Hírmondó megtekintve: 992

Mintegy hatezer csepeli lakost és 1548 lakást érint az Ady-lakótelep szociális rehabilitációja nevű projekt, amelynek eredményeképpen javult az ott élők életminősége. Az esemény záró rendezvényét június 28-án tartották meg a polgármesteri hivatalban. Ezt követően a résztvevők körbejárták a helyszínt és Németh Szilárd polgármester a lakók képviselőivel együtt átvágott egy nemzetiszínű szalagot a sikeres projekt zárásaként.

Németh Szilárd utalt rá, hogy a projekt 2009 októberében kezdődött, ezért köszönet illeti az előző városvezetést is, akik elindították a munkálatokat. Csepel egyik súlyos szociális és gazdasági öröksége a hetvenes és a nyolcvanas években felépített panelházak rengetege, amelyek korszerűsítésre szorulnak, és amelyeknek a környezetét is élhetőbbé kell alakítani.

A polgármester kiemelte: noha az állami tulajdonú lakások többségét idővel eladták, sajnos a befolyt pénzből a rendszerváltás előtti tanácsok, később pedig az önkormányzatok sem fordítottak figyelmet a lakótelepi házak és környezetük korszerűsítésére. Az Ady-lakótelep esetében ezért az volt a cél, hogy az anyagi lehetőségekhez mérten javítsák az épületek műszaki állapotát, felújítsák a lakásokat és kellemesebb, szebb környezetet hozzanak létre az épületek körül. A beruházás, amely három évig tartott, 1 milliárd 320 millió forintba került. Az unió mintegy 970 millió forinttal támogatta a munkálatokat, a csepeli önkormányzat pedig 350 millió forintot költött rá. A lakók a lakások belső felújítási költségének 15 százalékát viselték.

A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a projekt átvételekor annak rendezésével 216 millió forintot tudtak megtakarítani, amit újabb feladatok elvégzésére, és egy II. ütem beiktatásával szintén a városrehabilitációra költöttek. Az önkormányzat hamarosan elégedettségi felmérést is végez az érintettek körében, hogy pontos képet kapjon a lakótelepen élők véleményéről.

Werner Péter, a Csepeli Városgazda vezérigazgatója elmondta, hogy egyebek mellett az épületek egy részén kicserélték a nyílászárókat, hőszigeteléssel vonták be, majd újították fel a házak külsejét. Korszerűsítették a közösségi tereket, barátságosabbá tették a környezetet. Új járdákat építettek, díszburkolattal látták el a korábbi hepehupás gyalogsétányokat, és kutyafuttatót alakítottak ki.

Szöveg: Csarnai  Attila


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!