CSEPELI HÍRMONDÓ

Színitanodások Csepelen

2013-03-28 kategória: Aktuális, Csepeli Hírmondó megtekintve: 3,110

A Nagy Imre ÁMK sportcsarnokában léptek fel a Gór Nagy Mária Színitanoda első és második évfolyamos növendékei „Csak a haza legyen nagy és szabad” című dramatikus játékukkal március 21-én. Nemzeti ünnepünk eseményeit felvonultató kétszer hetvenperces előadást a Vermes, a Herman, a Móra, a Kölcsey, a Kék, valamint a Nagy Imre általános iskolák tanulói tekintették meg.

A csepeli önkormányzat a GNM Színitanoda Egyesülettel a közelmúltban kötött megállapodást, amely alapján Élő Színházi Irodalom elnevezésű program valósul meg a kerületben. Ennek célja – a Nemzeti Alaptantervhez igazodva – az általános és középiskolás diákok irodalmi, kommunikációs és színházi ismereteinek bővítése. A színdarabok iskolai környezetben való bemutatása az oktatásban kötelező tananyagként megjelenő klasszikus irodalmi művek jobb értelmezhetőségét segítik elő. Az egyesület idén 21 alkalommal rendez előadást a csepeli általános és középiskolákban.

A színitanodások Kovács Gábor Dénes szakmai vezetésével részint az irodalom, részint a színház világába kalauzolták a fiatal közönséget. Bemutatták a diákoknak, hogyan is „működik” a színház. Vörösmarty egyik költeményétdialógus formájában szólaltatták meg, a nézősereget bevonták a koncentrációs játékba. Az ifjú színészpalánták az első csepeli bemutatkozáson olyan műsorral készültek, amely kapcsolódik a márciusi eseményekhez, s melyet alapvetően három magyar romantikus szerző (Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály, Madách Imre) műveiből állítottak össze. Az előadás főleg Petőfi naplójának 1848-ban írt eredeti szövegére épült.

Kovács Gábor Dénes végigdrukkolta csapata szereplését. „A színész akkor érzi jól magát, ha azt látja, hogy hatással van a közönségre. A természetes fénynél látjuk a gyerekek tekintetét, arcát, így pontosan érzékeljük, hogy mennyire sikerült őket magunkkal ragadni” – tette hozzá a szakmai vezető.


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!