CSEPELI HÍRMONDÓ

Új feszítő-vágó berendezést kaptak a csepeli tűzoltók

2012-07-03 kategória: Aktuális, Csepeli Hírmondó megtekintve: 1,566

Hogyan zajlik egy mentési akció?

A XXI. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szakemberei imitált, életszerű körülmények között zajló műszaki mentési bemutatót tartottak június 14-én. A Katona József u. 66. szám alatti helyszínen – a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére beérkező állampolgári bejelentésre – egy villanyoszlopnak ütközött roncsautó utasát kellett kiszabadítaniuk a tűzoltóknak.

A csepeli tűzoltóság garázsából éles riasztásra kivonuló lánglovagok a feltehetően gerincsérülést szenvedett autóvezetőhöz igyekeztek. Az élethű imitáción a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól kapott új feszítő-vágó berendezéssel láttak neki a munkának. Az első feladat a helyszín biztosítása volt, majd – az olajfolyás megszüntetése után – a roncsautó hátsó-első ablakait törték be a tűzoltók. Ezután pléddel takarták le a megsérült vezetőt és a korszerű feszítő-vágó berendezéssel lefeszítették az ajtókat, aztán a kocsi B oszlopát vágták át, hogy a sérültet a lehető legbiztonságosabban tehessék hordágyra.

A feszített tempójú bemutató után Poszmik Ádám tűzoltó őrnagy, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-Budai Kirendeltségének tűzoltósági felügyelője elmondta, hogy kollégái másfélszer annyi műszaki mentéshez vonulnak ki, mint ahány tűzesethez. Majd ismertette a robusztus feszítő-vágó eszköz technikai adatait: a feszítőfej 21 tonnát képes kifeszíteni, míg a vágófej 3,2 cm átmérőjű acélrúd elvágására képes. A modern készülék – felszereltségtől függően – 3-5 millió forintba kerül.

A leglényegesebb különbség a régi feszítőnk és a mostani között az, hogy régi egy Moszkvicssal, Wartburggal, Zsigulival még magabiztosan elboldogult, de például egy Volkswagennel már nem bírt. Az új eszköz a legmodernebb autókkal is könnyedén boldogul” – tájékoztatta a megjelenteket Galgócz Deák Antal tűzoltó alezredes, a XXI. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka.

A műszaki mentési akció élethű bemutatóján részt vett Borbély Lénárd és Morovik Attila alpolgármester, Papp Péter, Csepel rendőrkapitánya, Varga Ferenc tűzoltóezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Palotai Zsolt Gábor tűzoltó alezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese, valamint Juhász Attila, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság dél-budai kirendeltségének vezetője.

Szöveg: Antal Zsuzsa

 

 


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!