CSEPELI HÍRMONDÓ

Újabb rezsicsökkentés júliustól

2013-03-04 kategória: Csepeli Hírmondó, Önkormányzat megtekintve: 1,223

Négymillió háztartást érint közvetlenül az év első napján életbe lépett rezsicsökkentés, amihez három törvényt és több mint tíz miniszteri rendeletet kellett módosítani, valamint több energiahivatali határozatot kellett kiadni. Miniszteri rendelet született a számlák egyszerűsítéséről is. A rezsicsökkentést ellenőrző munkabizottság elnöke Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere, február 19-én a parlamentben elhangzott napirend előtti felszólalásában ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a földgáz-, a villamos energia és a távhőszolgáltatás díjainak tízszázalékos mérséklése történelmi lépés volt. „Azt is tudjuk, hogy nem állhatunk itt meg, van még mit faragni a rezsiszámlákon. A Fidesz-KDNP képviselőcsoport úgy döntött, hogy július 1-jétől csökkennie kell a víz-, a csatorna-, a szennyvíz-elvezetési, a szemétszállítási, a palackos gáz-, valamint a kéményseprési díjaknak is. Ezek esetében is az átlagosan tízszázalékos mérséklés a cél. A pontos mértéket azonban az árakban tapasztalható területi különbségekre tekintettel kell megállapítani. Ugyanis például a víz esetében van az országban olyan hely, ahol 1000 forintot kell fizetni érte elszámolási egységenként, míg máshol csak 180-at” – tette hozzá a Németh Szilárd.

Az újabb díjcsökkentés kidolgozása a munkacsoport feladata lesz, melybe a Magyar Energiahivatal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is bekapcsolódik. Ahogy a felszólalásban elhangzott: külön figyelmet fordítanak az önkormányzati tulajdonú szolgáltatókra. Kérjük őket, hogy vizsgálják meg a költségeik csökkentésének lehetőségét, ugyanakkor áttekintjük azokat az adminisztrációs szabályokat és terheket, amelyek többletköltségeket jelentenek az érintett cégeknek, és ha tudjuk, azok könnyítését fogjuk javasolni. Számunkra is fontos érték, hogy a szolgáltatók működőképesek maradjanak, és megőrizzünk valamennyi idekapcsolódó munkahelyet” – tette hozzá a munkacsoport vezetője.

Németh Szilárd a felszólása utáni sajtótájékoztatóján még elmondta elsőként a PB-gázpalackok és a tartályos gáz díja csökkenhet: itt a hatósági ár bevezetését mérlegelik. Ezt a politikus azzal indokolta, hogy tartályos- illetve PB-gázt elsősorban a halmozottan hátrányos helyzetű rétegek használnak.

Szólt arról is, hogy a díjcsökkentések kidolgozásakor folyamatos párbeszédet kívánnak folytatni az ágazati érdekképviseletekkel, szakmai szervezetekkel, a szolgáltatók menedzsmentjeivel és tulajdonosaival. Kiemelt szempont, hogy a szolgáltatócégek működőképesek maradjanak, illetve a területhez kapcsolódó munkahelyek megmaradjanak.


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!