CSEPELI HÍRMONDÓ

Újra szól az orgona a Jézus Szíve templomban

2012-08-07 kategória: Csepeli Hírmondó, Kultúra megtekintve: 1,543

„Meg kell keresni a hangszer lelkét”

A Béke téri Jézus Szíve-templom felújított, 24 regiszteres orgonája Csepel újjáépítésének 300. évfordulójára készült el. Az eredetileg piaristák tulajdonában lévő, megvásárolt, majd újjáépített hangszeren Pócs Béla orgonaművész, volt csepeli kántor adott először orgonaavató koncertet. A jelenleg Budapest-Kelenföld Szent Gellért-plébánia kántor-orgonistáját fellépése után kérdeztük.

Mi fűzi Csepelhez?

Feleségem csepeli származású: 36 éve házasodtunk össze.  Amikor a kerületben laktam, közel 14 évig orgonáltam a Szent Imre téri templomban. Attól függetlenül, hogy ma már Kelenföldön élek, a kötődésem Csepelhez megmaradt, és a baráti kapcsolataim sem szakadtak meg. Időnként volt énekkarosaimhoz is visszajárok.

Hol tanult orgonálni?

Gyermekkoromban kifejezetten templomi orgonistának készültem, felmenőim között is sok kántor-tanító volt. Nekem óriási motivációt adott az – mivel Esztergomból származom –, hogy szinte az ottani bazilikában nőttem fel. Szinte egész nap a kántor nyakán lógtam, mindig odakéredzkedtem az orgonához játszani egy kicsit. Nem győztem betelni a hangszer gyönyörű hangjával. Elvégeztem a Miskolci Zeneművészeti Konzervatóriumot, majd Baróti István és Virágh Endre orgonatanároknál tanultam tovább. Emellett magánéneket is tanultam. Úgy gondolom, ha a szent liturgiában meg akarok szólalni, ahhoz nemcsak orgonálni, hanem énekelni is tudni kell.

Milyen érzés volt először játszani a felújított orgonán?

A régmúlttal mindig meg kell küzdeni a jelen emberének. A 18 és fél éves autóm úgy hozzám nőtt, hogyha új autót vásárolnék, azon is meg kellene tanulnom vezetni. Így van ez az orgonával is, akár régi, akár új. Rá kell hangolódni, meg kell keresni a lelkét ennek a csodálatos hangszernek. Azonosulni az új mechanikával, a méretezéssel – mind-mind kihívás. Sokkal nehezebb helyzetben van az orgonista, mint egy hegedűs, fúvós vagy zongorista. Itt mindennek mindenhez igazodnia kell.

Lesz kinek továbbadni a tudását?

Mindhárom gyermekem tanult zenét, de inkább az unokáimban bízom e téren. Én pedig addig szeretnék Isten házában orgonálni, amíg erőt és energiát érzek magamban.

Szöveg: Antal Zsuzsa


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!