CSEPELI HÍRMONDÓ

XXI. századi felszereltség a gasztroenterológián

2013-01-17 kategória: Aktuális, Csepeli Hírmondó megtekintve: 3,306

Új kolonoszkópot kapott Csepel önkormányzatától a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat Szakorvosi Rendelőintézete. A 6, 8 millió forint értékű diagnosztikai eszközt a gasztroenterológiai szakrendelésen részben terápiás célokra, részben szövettani mintavételre alkalmazhatják a közeljövőben az orvosok.

Január 8-án, az új orvosi műszer hivatalos átadásán dr. Juhász György intézményvezető nagy jelentőségűnek értékelte, hogy a mai nehéz gazdasági helyzetben fenntartójuk, a XXI. kerületi önkormányzat az újonnan megvásárolt egészségügyi készülékkel nemcsak az intézmény működőképességének megőrzésére, hanem a működőképesség folyamatos fejlődésére is figyelmet fordít.

Dr. Illés Krisztina orvos-igazgató mutatta be a világítással és optikai lencsével ellátott, 150-160 cmhosszú, hajlékony, csőszerű kolonoszkópot, mely a vastagbél endoszkópos vizsgálatát teszi lehetővé. „Ezzel a diagnosztikai módszerrel gyulladásos bélbetegségeket, polipokat, daganatokat, vérzésforrásokat deríthetünk fel. A rendkívül korszerű kolonoszkóppal nemcsak diagnosztizálhatunk, hanem apróbb műtéteket is elvégezhetünk, például lehetőségünk van kisebb méretű bélpolip eltávolítása” – emelte ki szakmai ismertetőjében a gasztroenterológus szakorvos.
Dr. Mihályi József betegjogi képviselő kiemelte, hogy az orvosi műszer hasznát a csepeli lakosok érezhetik igazán, mert sokkal könnyebben juthatnak korai diagnózishoz, ami bizonyos betegségek estében nagy jelentőségű.

Végül bemutatták azt a kétmedencés automata mosóberendezést is, amivel a kolonoszkóp fertőtlenítését végzik. Ez a fertőtlenítő eszköz általában csak nagyobb kórházakban található, így elmondható, hogy a csepeli intézmény a gasztroenterológia területén egyedülálló felszereltséggel működik.

A rendelőintézet gasztroenterológiai szakrendelésén a kolonoszkópos vizsgálatokat hetente egy napon végzik majd. A háziorvosi beutalóval érkező páciensek panaszait alaposan kivizsgálják a tükrözéses vizsgálat előtt. „Általában a székelési szokások megváltozása (hasmenés, székrekedés, rendszertelen ürítés), a véres széklet, hasi fájdalom, fogyás, étvágytalanság vagy hányás az, ami felhívhatja a figyelmet a bajra. A tünetekkel forduljunk szakorvoshoz” – hívta fel a figyelmet dr. Illés Krisztina

Fontos tudnivaló

Az Egészségünkről szóló 1997. évi CLIV. törvény rendelkezése szerint az ellátás igénybevételéhez a betegnek hitelt érdemlően igazolnia kell személyazonosságát és jogosultságát. Ezért minden alkalommal vigyék magukkal a személyi igazolványukat, a lakcím és a TAJ kártyát is. Ezeket a bejelentkezésnél be kell mutatni. Aki rendelkezik közgyógyászati ellátásrajogosító igazolvánnyal, azt is vigye magával és mutassa be a bejelentkezéskor. Ez a gyógyszerfelírás miatt fontos. ˙(vége)

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy január 31-én megjelenő lapszámunkban részletesen foglalkozunk a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat Szakorvosi Rendelőintézetében.Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli HírmondóIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!