Megújult az öttusázók tornaterme

Átadták a Csepeli Öttusa és Vizi Sport Egyesület új funkcionális tornatermét, amely Sárfalvi Béla csepeli öttusázó és edző nevét fogja viselni.A Csepeli Strandfürdő területén található felújított tornaterem a csepeli öttusázók és vívók új otthonává válhat.

Pécsi Gábor mesteredző beszédét azzal kezdte, hogy fordulóponthoz érkezett a csepeli öttusa története, amely71 éves fennállása óta sikert sikerre halmozott, viszont a létesítmények vonatkozásában mindig nehéz időszakokat éltek át. Megemlékezett az olasz Italo Santelli vívómesterről, aki kardvívásban ezüstérmet szerzett az 1900-as párizsi olimpián, majd a Magyar Atlétikai Club megbízásából vívásra oktatta a magyar tehetségeket. Az Erzsébet körúton, majd 1933-tól a József nádor téren lévő vívóteremben három évtizeden át számos olimpiai-, világ-, és európai bajnokot nevelt hazánknak. Például Gerevich Aladár is az ő keze alatt tanulta meg a mesterfogásokat. Reményét fejezte ki, hogy ugyanaz az elhivatottság költözik a Sárfalvi Béla tornaterembe, amely egykor a legendás Santelli-vívótermet is áthatotta. Beszéde végén köszönetet mondott az önkormányzatnak a felújításhoz nyújtott segítségért.

Sárfalvi Péter világ- és Európa-bajnok öttusázó felidézte a József nádor téri vívóélményeit, majd példaértékűnek nevezte, hogy Csepelen pezsgő sportélet van.
Borbély Lénárd polgármester örömét fejezte ki, hogy a strandfürdő egyik elhanyagolt épülete megújulhatott. Hozzátette, a fejlesztés folytatódik, a tervek szerint a Sárfalvi Béla tornaterem melletti épületet is felújítják, és a két helyiség egybenyithatóvá válik. A polgármester beszélt arról is, hogy a Csepel SC Alapítvány egy ingatlanbefektető-cégcsoport tulajdonában van, amely lakóparkot szeretne a Béke térre építtetni, ezért hagyják a sporttelepet lepusztulni, ahonnan legutóbb már a vívók is elköltöztek. Megjegyezte, hiába ajánlotta az alapítvány tulajdonosainak, hogy ha köztulajdonba adják a Béke téri sporttelepet, az önkormányzat felújíttatja. Kitért arra is, hogy a csepeli strand üzemeltetési jogát az önkormányzat átvette a Fővárosi Önkormányzat cégétől, a BGYH Zrt-től. A városvezetés szeretné, ha a csepeli strand az önkormányzat tulajdonában lenne, mert amikor a BGYH Zrt. kezelésében volt, a főváros nem foglalkozott a strand felújításával. Amióta a strand az önkormányzat kezelésében van, összesen félmilliárd forintot fordítottak felújításra. A felújítás második üteme májusban fejeződik be: a sátortetős épületeket elbontják és új öltözőrendszert alakítanak ki.

Az egyesület vezetősége a tornaterem felújításának emlékére egy bekeretezett fényképet ajándékozott a polgármesternek. A fotó – amelyen Sárfalvi Béla, Balczó András és Villányi Zsigmond látható – 1971-ben készült Csepelen, a II-ik Öttusa Versenyen.
Pataki Zoltán, az egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, az elhanyagolt állapotban lévő teremben csak erősítő gyakorlatokat tudtak tartani, lőni, vívni nem lehetett. A felújított tornateremben most egyszerre akár 60-70-en is sportolhatnak. A helyiség alkalmas lövő- és vívóedzésekre, valamint lézerlövészetre.

Az átadáson részt vett még Morovik Attila alpolgármester, valamint a csepeli és az egész öttusasport emblematikus alakjai. Tiszteletét tette többek között Balczó András, a Nemzet Sportolója, háromszoros olimpiai bajnok, Benedek Ferenc mesteredző, a magyar „öttusapápa”, Földi László mesteredző, Németh Ferenc kétszeres olimpiai bajnok, Dobi Lajos világbajnoki ezüstérmes, valamint Hanzély Ákos Európa- és világbajnok.