A magyarországi németek elhurcolására emlékeztek

A magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából megkoszorúzták a polgármesteri hivatal Petz Ferenc utcai falán elhelyezett emléktáblát január 18-án. Megemlékeztek azokra a százezrekre, akiket a II. világháború után a német nemzetiséghez való tartozásuk miatt Németországba deportáltak. Az ünnepségen a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium diákjai adtak műsort.

Az Országgyűlés 2012-ben nyilvánította a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává január 19-ét, arra emlékezve, hogy 1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az elüldözött német lakosokat szállító első vonatszerelvény. A kitelepítések egészen 1948-ig tartottak. Az Országgyűlés határozatában hangsúlyozta, tisztelettel adózik mindazok emléke előtt, akiket a második világháború után a kollektív bűnösség igaztalan vádja és elve alapján üldöztek és hurcoltak el. Még a világháború befejezése előtt sokakat szovjet munkatáborokba vittek el.

 

Az emléktáblánál a csepeli önkormányzat nevében koszorút helyezett el Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, valamint Szeles Gábor jegyző. A Csepeli Német Nemzetiségi Önkormányzat részéről Lászlóné Balázsovits Magdolna és Kaltenecker Gábor hajtott fejet. Koszorúztak a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesülete, a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium, a helyi választási bizottság, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda, a Humán Szolgáltatások Igazgatósága és az Eötvös József Általános Iskola képviselői. Cs.A.