Megnyílt a Rákóczi Kert – A Családok Parkja

Megnyitotta kapuit a Rákóczi Kert – A Családok Parkja. A fővárosi és a csepeli önkormányzat nagyszabású beruházásának köszönhetően egy modern, a 21. századi igényeknek megfelelő intézmény, és egy többfunkciós park várja a látogatókat. A megnyitó ünnepségen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Tarlós István főpolgármester, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, dr. Juhász Roland vagyonpolitikáért felelős helyettes-államtitkár és Király Nóra a FICSAK elnöke.

Borbély Lénárd polgármester megnyitó beszédében kiemelte: A mai nap fontos mérföldkő a kerület életében, hisz a Rákóczi Kert átadása is része annak a fizikai megújulásnak, szemléletváltásnak, amely már jó néhány éve jellemzi az önkormányzatot. Csepel kifejezetten családbarát kerület, kiemelt figyelmet kapnak a gyerekek, a családok és az idősek. A kormánnyal és a Főpolgármesteri Hivatallal folytatott szoros együttműködésnek köszönhetően számos fejlesztés történt a kerületben. Sikerült teljes egészében megújítani a Szent Imre teret, valamennyi bölcsőde és óvoda megújult, 2020-tól pedig minden általános és középiskolát korszerűsítenek. A fővárossal együttműködésben több ütemben fejlesztették a Kis-Duna-partot, megújult a Daru-domb, a sétány, kiépítették a közvilágítást, folytatódik a Kis-Duna-part fejlesztése, a napközis tábor felújítása. A Rákóczi Kert – A Családok Parkjának újjáépítésére 190 millió Ft fővárosi támogatást nyert el a kerület, a teljes beruházás összköltsége közel 550 millió Ft volt.

Novák Katalin államtitkár köszöntőjében kiemelte: a kormányzat szeretné, ha ez az évtized a családok évtizede lenne. Az elkövetkező évek arról szólnának, hogy jó Magyarországon élni, családot alapítani, dolgozni, tanulni és jó gyermeket nevelni, nagyszülőnek lenni. Fontos, hogy a szülőket és a nagyszülőket is családbarát környezet vegye körül, hogy a generációk összetarthassanak, együtt lehessenek, együtt tölthessék a szabadidejüket. A 2019-20-as év még több lehetőséget kínál a családoknak, a fiataloknak és a nagyszülőknek is. Július 1-én a családvédelmi akcióterv keretében, bevezetik a babaváró támogatást, bővülnek az otthonteremtéshez kapcsolódó támogatások. Jövőre igénybe vehető lesz a nagyszülői gyed és a négy gyermek után járó családi adókedvezmény is. Végül kiemelte: Csepel családbarát kerület, ahol nemcsak bölcsődefejlesztések, szabadidős lehetőségek valósulnak meg, hanem ilyen nagy beruházások is, mint a Rákóczi Kert felújítása.

Tarlós István főpolgármester a kerület múltjáról, a városfejlesztés fontosságáról szót ejtve elmondta: „Csepel, Budapest eddig alig felfedezett aranytartaléka. A főváros és a kerület vezetésének évek óta komoly célkitűzése, hogy ezekkel a kiváló adottságokkal rendelkező övezetet erősebben bekapcsolja Budapest vérkeringésébe. A kormány és a főváros egyik legnagyobb projektje a Déli Városkapu Program hamarosan kivitelezési szakaszba lép. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában döntés született egy új Duna híd megépítéséről is, így mindkét beruházás elősegíti Csepel északi területeinek teljes átalakulását. A kerület vezetése tudja, hogy az új, fővárosi léptékben is fajsúlyos beruházások mellett fontos a meglévő lakóövezetek folyamatos átalakítása is. Csepel jelenlegi vezetése felismerte ennek jelentőségét, és önmagától is ezt az utat választotta.” Végül a főpolgármester hangsúlyozta: az utóbbi időben Csepel több alkalommal nyert el forrásokat a kerület arculatának megújítására. Budapest élhetőbb környezetet nyújt az elmúlt évtizedekben, ami többek között a közösségi tereknek is köszönhető.

A megnyitó beszédek után Kertész Péter kanonok felszentelte a parkot, majd a Face Team Akrobatikus Sportszínház kosárlabda bemutatója szórakoztatta a közönséget.

 Sport, szabadidő, támogatott programok

A megújult intézmény – legyen szó sportról, oktatásról, szabadidőről – valamennyi korosztály számára változatos programokat, színvonalas rendezvényeket kínál. A parkban egy 500 méter hosszú futópálya épült, melyet reggel 05:00-től este 22:00 óráig térítésmentesen vehetnek igénybe a sportolni vágyók.

A modern játszótér mellett egy 900 m2 alapterületű kisautópályát is birtokba vehetnek a gyerekek. Ugyanakkor a multifunkcionális sportpályán kézilabdázni és kosárlabdázni is lehet. A parkban két új sakk és pingpongasztal, valamint egy petanque pálya is várja a látogatókat. A pihenő réten színpadot alakítottak ki, ahol sok érdekes programra, foglalkozásra kerül sor. A parkban infopont és ingyenes wifiszolgáltatás is működik.

Az önkormányzat jóvoltából három ingyenes, regisztrációhoz kötött program indul. A női önvédelmi tanfolyamon a résztvevők instruktor segítségével sajátíthatják el a praktikus önvédelmi fogásokat, technikákat.

A kismamáknak szóló angol nyelvtanfolyam legfőbb célja, hogy a munkába való visszatérést segítse. Míg az anyukák nyelvet tanulnak, addig a gyermekük felügyeletét a helyszínen biztosítják. A Családok Parkja ugyanakkor az idősebb korosztályra is gondolt, a 60 év felettieknek számítástechnikai, informatikai képzést indít. Az érdeklődők többek között megismerkedhetnek az elektronikus ügyintézéssel és betekintést nyerhetnek az internet világába is.

Noé László a körzet önkormányzati képviselője elmondta, több mint 70 éve ismeri a Rákóczi tér helyzetét. „Korábban testnevelés órákat tartottak itt, később pedig Ifjúsági Park létesült, ahol többek között koncerteket is szerveztek. A családi házakkal övezett terület végre elnyerte méltó funkcióját: a Családok Parkja lett. Valamennyi korosztály biztonságban játszhat, sportolhat, pihenhet itt, mindenki megtalálja a számára legérdekesebb elfoglaltságot.”

Potondi Eszter

Nyitva tartás:

Futópálya: 5-22 óráig

Játszótér, sportpálya a nyári időszakban: 8-21 óráig

Pihenőrét: a programok függvényében

Intézmény: 8-18 óráig, illetve az utolsó program végéig