Negyvenéves születésnapját ünnepelte a Széchenyi iskola

Idén 40 éves a Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Iskola, amely 1979. szeptember elsején fogadta az első tanulókat. Akkor ezerkétszáz diák tanult az intézményben nyolcvanöt pedagógus irányítása mellett délelőtt és délután. Eredetileg Királymajori Általános Iskolának hívták, majd 1994-ben vette fel gróf Széchenyi István nevét. Az évforduló alkalmából ünnepséget rendeztek az iskolában május 3-án, amelyen Varga Veronika intézményvezető fogadta a megjelenteket. Köszöntőt mondott Borbély Lénárd polgármester és Tóth János tankerületi igazgató. A vendégek között volt Szuhai Erika és Czibulyáné Szonday Szilvia, az érintett körzetek egyéni képviselői, valamint régi tanárok és diákok.

Borbély Lénárd megemlítette, hogy a Széchenyi István iskola kiemelkedő értéket képvisel a kerületben. Sok jeles személy itt kezdte el a tanulmányait és az iskolához köthető a Csepel Hangja énekkórus. 2020-tól felújítják a csepeli iskolákat, köztük a Széchenyi épületét és udvarát is. Jelenleg az iskola környezetét teszik rendbe, amelyet júniusban adnak át és Brenner János vértanú pap nevét veszi fel. A polgármester díszoklevelet adott Varga Veronika intézményvezetőnek az évforduló alkalmából.

Tóth János arról beszélt, hogy az iskola tanulói a megszerzett tudást a kerület és az ország javára fordítják. Remélhetőleg sok kiváló diák kerül ki még az intézményből. „Az ember annyit ér, amennyit használ” – idézte Széchenyi István szavait.

Varga Veronika elmondta, hogy nagyot alkotni csak összefogással lehet, és a mostani ünnep is erről szól. Felidézte az iskola negyvenéves történetét. Amikor először becsöngettek az iskolában, a jelenlegi épület még nem készült el. Ezt csak 1980. január 14-én adták át. Az első igazgatója Hortobágyi Miklósné volt, aki 1989-ig állt az iskola élén. Az ünnepségen meghatottan emlékezett a kezdeti időkről. Ma is szívesen fogad el minden meghívást az iskolába.

Jenei János pedagógus, aki később Csepel díszpolgára címet kapott, már az első évtől kezdve nyári sátortáborokat szervezett. 1983-tól sportosztályok indultak először általános képzéssel, majd a futballra és kézilabdára fókuszáltak. A diákok több kiemelkedő sporteredményt értek el a labdarúgás, kézilabda, atlétika és az öttusa területén. Varga Imre későbbi iskolaigazgató javaslatára megalakult a Királymajor Diáksport Egyesület, amely 2015-ben átalakult Csepeli Utánpótlás Sportegyesületté.