KIRÁLYERDEI MŰVELŐDÉSI HÁZ

Csepeli Alma Mater (állandó kiállítás)

A szeptember elsejei csengőszóval hivatalosan megnyílt a 2015-2016-os tanév, és megnyitotta kapuját A csepeli Alma Mater című állandó iskolatörténeti kiállítás is a Szent Imre téri Szolgáltatóházban (régi Rákóczi Iskolában). A Csillag-műhely Közösségfejlesztő Egyesület és a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény közös munkájával valósult meg ez a tárlat, amelynek hátterét a Csepel déli lakóközpont szociális célú rehabilitációja (KMOP-5.1.1/B-12-k-2012-0004) című városrehabilitációs projekt biztosította.

A kiállításnak otthont adó épület korábban a közoktatást szolgálta és ezen a telken állt egykor az 1838-as árvíz után épült Csepel község első iskolája. A tárlat egyik fele a csepeli iskolák intézménytörténetét mutatja be a kezdetektől napjainkig, másik részében a régi osztálytermek, az egykori diákélet elevenedik meg. A mai fiatalok rácsodálkozhatnak szüleik, nagyszüleik iskoláskorára (tablet helyett palatábla volt használatos), az idősebbek felidézhetik a bemutatott fotók és tárgyak segítségével régi emlékeiket. Megtudhatják, mikor nyílt az első iskola Csepelen, kik voltak a községben az első tanítók, milyen tantárgyakat tanultak, milyen felszerelést használtak az egykori kisdiákok, hogyan működik az abakusz és mi is volt az a sokat emlegetett körmös, vagy a szamárpad.

A kiállítás megtekintése ingyenes, a Szolgáltatóház (1211, Budapest II. Rákóczi Ferenc út 88-92.) nyitva tartási idejében látogatható. 2015. október 1-től igény szerint csoportok számára tárlatvezetést is szervezünk. Jöjjenek el hozzánk, mert érdemes/érdekes!

A tárlatvezetésre bejelentkezni, illetve előzetesen időpontot egyeztetni a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény és a Királyerdei Művelődési Ház elérhetőségein lehet. Telefonszám: 278-2747; e-mail: helytorteneti@csepelivaroskep.hu

Ez úton fejezzük ki köszönetünket mindazoknak, akik családi dokumentumaik, fényképeik átadásával és emlékeik felidézésével segítették munkánkat!

TBE_4097 TBE_4109 TBE_4104

http://www.csepel.hu/hireink/programok/item/7752-latogatas-egykori-iskolakban

https://www.lokal.hu/2015-10-az-abakusztol-az-okostelefonig/

http://21.kerulet.ittlakunk.hu/kultura-szabadido/150922/iskolatorteneti-kiallitas-nyilt-az-egykori-ii-rakoczi-ferenc-suliban


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Királyerdei Művelődési HázIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!