KIRÁLYERDEI MŰVELŐDÉSI HÁZ

Végh Attila az irodalmi kávéházban

2012-10-09 kategória: KIRÁLYERDEI MŰVELŐDÉSI HÁZ megtekintve: 684

A csepeli közönség első alkalommal lehetett részese egy irodalmi csevejnek az irodalmi kávéházban a Királyerdei Művelődési Házban április 16-án. A vendég Végh Attila költő és filozófus volt, aki idén kapta meg a József Attila-díjat, beszélgetőtársa pedig Bíró Gergely író, a Magyar Napló folyóirat szerkesztője

volt.

„Azt nem állítom, hogy a költészet tömegeket vonz, de ha legalább egy ember betéved hozzánk, máris jól állunk. Egy korábbi író-olvasó találkozómra éppen egy férfi volt kíváncsi, és nagyon tartalmas diskurzust folytattunk” – mondta Végh Attila még a program előtt, amikor üres volt a kávéház, utána azonban legalább húsz fiatal és két felnőtt érkezett.

Máris oldottabb lett a hangulat, noha a beszélgetés egy része olyan filozófusokra és műveikre terelődött, mint Kierkegaard, Nietzsche és Heidegger, akiket a közönség valószínűleg kevésbé ismert, ezért az érdeklődés keveredett az értetlenséggel.

A beszélgetés nagyobbik része azonban Végh Attila írásairól és életéről szólt. A táj, a természet szeretete végigvonul életén, és nyomot hagy művein. Eredetileg erdész és ornitológus akart lenni, de inkább az irodalom és a filozófia kötötte le szellemi érdeklődését. A vadregényes tájaktól nem szakadt el, három évig ugyanis természetvédelmi őrként dolgozott a Pilisben. A természet életfenntartó ereje megjelenik verseiben, később pedig prózai írásaiban is. Az sem véletlen, hogy tíz évvel ezelőtt Budapestről Nagymarosra költözött, mert, miként megjegyezte: „ott, falun még leállnak az emberek beszélgetni szinte a semmiről akár fél órára is”. A budapesti nyüzsgő és kevéssé elviselhető életvitelre nem jellemző, hogy „lelassuljon az idő”, amire pedig szükség volna.

Bíró Gergely felolvasta az író egy novelláját, majd maga a szerző idézgetett több verséből. Köztük akadtak tartalmas, elgondolkodtató darabok, de viccesek és pikánsak is, ahogy a költő jellemezte őket.

Az irodalmi kávéház program szervezői egy sorozat első részének tekintik a hétfői eseményt, s hamarosan egy újabb közönségtalálkozóra invitálják az érdeklődőket.

 


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Királyerdei Művelődési HázIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!