KIRÁLYERDEI MŰVELŐDÉSI HÁZ

Zacher Gábor Csepelen

2012-10-03 kategória: KIRÁLYERDEI MŰVELŐDÉSI HÁZ megtekintve: 1,280

A technokol rapidtól a dizájner drogokig

Kipróbálta-e már a drogot az ismert toxikológus, aki naponta gyógyítja a kábítószer-túladagolásban szenvedő betegeket? A kérdést dr. Zacher Gábornak, az országos hírű toxikológus főorvosnak tették fel a Királyerdei Művelődési Házban, ahol a szakember a tudatmódosító szerekkel kapcsolatos tudnivalókról tartott előadást az érdeklődőknek május 4-én.

Mielőtt a főorvos válaszát leírnánk, néhány helyszíni élményt is megosztunk az olvasókkal. Az érdeklődésre jellemző, hogy a nagyteremnek csaknem a fele megtelt, és a több mint kétórás előadás után még jó néhány kérdéssel is ostromolták a doktor urat. A közönség túlnyomó része felnőttekből, többnyire pedagógusokból állt, de a hallgatóságban fiatalabbak is ültek. Az előadás címe ez volt: „Ami a tankönyvekből kimaradt, de a gyerekek jobban tudják”.

Tehát drogozott-e már dr. Zacher Gábor? A válasz egyértelműen tagadó volt, s a főorvos rögtön indoklást fűzött a kijelentéséhez. Ahhoz, hogy egy orvos jól ismerje a betegségeket, nem szükséges az adott betegségben szenvednie. Példaként említette az onkológus esetét, akinek nem kell daganatos betegnek lennie, hogy jól diagnosztizálja a kórt és megtalálja a megfelelő terápiát. Egyetlen károsnak mondható szenvedélye a pipázás, amiről kellő motiváltság hányában nem tud lemondani.

A főorvos előadásában nem azt sorolta, milyen tudatmódosító szerekhez lehet hozzájutni, s jelezte azt is, hogy erre nincs is szükség, mert a fiatalok elég jól ismerik a drogok különféle fajtáit. Magáért beszél az adat, hogy a 18 évesek mintegy 45 százaléka már kipróbálta vagy kipróbálná a kábítószert. Tavaly a kábítószer használata miatt hatszázan kerültek kórházba, a halálos áldozatok száma hét volt. A rendőrség 4500 esetben indított eljárást. A kábítószert jellemző módon nem egyedül, hanem csoportban próbálják ki a fiatalok első alkalommal, hasonlóan az első cigarettához.

A kábítószerek hatásáról, következményeiről érdemes őszintén beszélni, mert a közvélemény hallgatása nem jár együtt a probléma is megszűnésével. A drogok legjobb ismerői maguk a gyerekek, mert ők a legnagyobb felhasználók. Nem véletlen, hogy a különféle szereknek számos szlenges neve jelent meg a magyar nyelvben. Íme, csak néhány a több tucatból: ágyú, csoki, fecske, fehér motor, kompót, merci, ringlispíl. Az angol nyelvben csak a heroinra legalább kétszáz szót ismernek.

Zacher Gábor utalt rá, hogy az irodalmi művekben olykor szintén szóba kerülnek a drogok. „A mesékben a különféle varázsszerek, más művekben a tudatmódosítás egyéb eszközei jelennek meg. A történelem néhány jeles figurája élvezeti cikként szokott rá a drogra, míg mások fájdalomcsillapítóként nyúltak hozzá. A különféle tudatmódosító és serkentő szerek fajtái idővel változtak, bővültek. Úgy 30 évvel ezelőtt a fiatalok még jobbára a technokol rapid nevű ragasztó illatát szívták, ma már szélesebb a választék. Az elmúlt két évben 140 szert regisztráltak” – tette hozzá a toxikológus.

Az előadáson szó esett egy-két közismertebb kábítószerrel. Az úgynevezett dizájner drogokról megtudtuk, hogy az utóbbi időben divatossá váltak, de a nemrég bevezetett tiltások után észrevehetően csökkent a használatuk, s így a betegek száma is visszaesett.

Nem számít drognak, de nem árt szót ejteni az energiaitalokról. A főorvos elmondta, hogy 14 éven aluliaknak nem ajánlják a fogyasztását, mert a fejlődő szervezetre bizonyíthatóan káros hatással vannak. A felnőtteknek is az tanácsolható, hogy kellő önmérséklettel igyák ezeket. A reklámok felettébb félreevezetők és elhallgatják a kedvezőtlen következményeket.

Zacher Gábor végül még hozzátette: csak azokon a drogfüggőkön lehet segíteni, akik maguk is akarják azt. Nem elég tehát a szülők kívánsága, az érintett beleegyezése és cselekvő együttműködése is szükséges. A kórházba kerülőket nem kötelezik drogelvonóra, de felajánlják a segítséget.

 


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Királyerdei Művelődési HázIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!