KIRÁLYERDEI MŰVELŐDÉSI HÁZ

Helytörténeti Gyűjtemény: magunkról

Köszöntjük a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény weboldalán. Gyűjteményünk több évtizedes múltra tekint vissza. Elődeink a 60-as évektől gyűjtötték a Csepel története szempontjából fontos anyagokat, Csepel emlékeit, a helyi érdekességeket; amelyeket 1985-től intézményesült formában (Csepel Galéria és Helytörténeti Gyűjtemény, a mai Szent Imre tér 3.) mutattak be az érdeklődőknek. A Gyűjteménynek 2005 óta a Királyerdei Művelődési Ház ad otthont. Állandó kiállításunk 2014-ben nyerte el mai formáját, február 28-ától „Csepel és a gyár története” címmel több, mint 300 m2-en mutatjuk be gyűjteményünk legértékesebb, legérdekesebb darabjait. Munkatársaink az elődök munkájának továbbvitele mellett a XXI. század új kihívásainak is igyekeznek megfelelni.

Célkitűzésünk a helyi ismeretek bővítése közérthető, szórakoztató formában; a hagyományosnak tekinthető múzeumi feladatok mellett nyitni szeretnénk minden korosztály felé. Különböző tematikus rendezvényekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várjuk az érdeklődőket, de ki is lépünk a gyűjtemény falai közül pl. Csepszi, a guruló kiállítás segítségével. Részt veszünk helyi és országos rendezvényeken, programsorozatokon.

Állandó kiállításunk különlegességei: tapintható tárgyrekonstrukciók, régi csepeli térképek, archív filmhíradó részletek Csepelről (némafilm is!), élőképek, Csepel teherautó vezetőfülke, emlékérme készítése présgéppel és még sok minden más.

Állandó kiállításunk, aktuális programjaink ingyenesen látogathatóak.

Ha kedveli az időutazást, érdeklődik lakóhelyünk múltja iránt, vagy egyszerűen csak a kíváncsiság hajtja, látogasson el hozzánk, szeretettel várjuk!

a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai

Elérhetőségeink

Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény – Királyerdei Művelődési Ház

1213 Budapest, Szent István út 230.
telefon: 06- 1/278-2748
helytorteneti@csepelivaroskep.hu

Nyitva tartás:
szerda: 8.00-14.30
péntek: 14.00-18.00
szombat: 9.00-13.00

Előzetes egyeztetéssel, csoportos látogatás esetén a nyitvatartási időtől eltérő időpontban is látogatható kiállításunk. Gyűjteményünk akadálymentesen elérhető.
tömegközlekedés: 148-as autóbuszjárattal (Királyerdei Művelődési Ház megálló)

Térkép

Királyerdei Művelődési HázIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!