KIRÁLYERDEI MŰVELŐDÉSI HÁZ

Múzeumpedagógia, kutatószolgálat

Kutatóknak

A gyűjteményben őrzött anyagok egy része kutatható. Előzetes egyeztetés után tudunk fogadni kutatókat.

Témakörök: helytörténet, gyártörténet, Csepeli római katolikus plébánia házassági anyakönyve (1828-1895 közötti korszak), régi újságok, csepeli közéleti lapok, régi térképek, fotók

Múzeumpedagógia

Szeretnénk figyelmébe ajánlani a Csepeli Helytörténeti Gyűjteményt, mint a tanítási-nevelési folyamat gazdagításának egy lehetőségét (elsősorban a hon- és népismeret, történelem tantárgyak kiegészítésére).

Gyűjteményünkben Csepel történetével, nevezetességeivel ismerkedhetnek meg a tanulók. Tapintható tárgyrekonstrukciók, régi filmek, tank és repülőgép makettek várnak felfedezésre. A gyerekek gazdag néprajzi anyagunk és életképek segítségével bepillantást nyerhetnek elődeink életébe, megismerhetik használati tárgyaikat; illetve a tankönyvből ismert történelmi események helyi vetületét.

Célunk, hogy élményben és ismeretben gazdag, aktív módon ismertessük meg a csepeli diákokkal szűkebb környezetünk és szülőföldünk hagyományait, elődeink életét, múltunk értékeit.

Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek természetes anyagokkal, hagyományos kézműves technikákkal ismerkedjenek meg, alkotó kreativitásukat megmutathassák. Igény esetén az alábbi kézműves foglalkozásokat szervezzük meg:

  • Csepeli harangedény készítése marokedény technikával agyagból
  • Honfoglaló eleink nyomában: tarsolylemez, hajfonatkorong készítése domborítással
  • Címerek világa, Csepel és a főváros kerületeinek címerei
  • „Nád közé bújtam, nádsípot fújtam…” vízparti növények felhasználása, fonás alaptechnikája

(Egyéni ötletek, kívánságok figyelembe vételével szívesen bővítjük a kínálatot!)

A foglalkozások csepeli iskolások számára ingyenesek!

A foglalkozáshoz szükséges alapanyagok beszerzése miatt kérjük, hogy a tervezett látogatás előtt két héttel jelezzék, melyik programot választották.

További céljaink: A leltározás feladatának elvégzését követően tervezzük a helytörténeti olvasókönyv átdolgozását, helytörténeti vetélkedők, igény esetén helytörténeti tábor szervezését.

Kiállításunk megtekintése és a tárlat bemutatása ingyenes. Előzetes bejelentkezés szükséges.

Szeretettel várjuk Önöket!

Királyerdei Művelődési HázIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!