Radnóti Miklós Művelődési Ház

300 év népi öröksége

2012-07-17 kategória: Képgaléria, Radnóti Miklós Művelődési Ház, Videogaléria megtekintve: 6,310

Családi rendezvény vásári hangulatban

Miből készül a dödölle? Hogyan sütik a lepényt? Milyen vesszőből fonják a kosarat? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptak a 300 év népi öröksége rendezvényre ellátogató családok július 14-én.

A Radnóti Miklós Művelődési Házban és környékén rendezett nagyszabású és családi rendezvényen – melyet a Csepeli Városkép Kft. szervezett – már délelőtt hatalmas sürgés-forgás kezdődött. A művelődési ház színháztermében interaktív mesterségbemutatók vártak minden korosztályt. A szövés, a korongozás, a gyöngyfűzés, a papírsárkány-készítés fortélyait szakavatott mesterektől leshették el a hagyományőrző kézművesség iránt érdeklődők.

A gyerekek a szabadtéri népi játszótéren kipróbálták a fa körhintát, a gólyalábazást, a malmozást, a kisebbek fateknőben ringatóztak, míg az apróságok szüleik segítségével a csigahúzással és a falovaglással ismerkedtek. A bátrabbak ingyen lovagolhattak: a legidősebb lovas Czap Józsefné volt, aki 83 évesen ült fel a nyeregbe. A nagyobbak megtanulták őseink hagyományos cséplését, a búzaszemeket kőedényben és kézzel hajtott kőmalomban őrölték meg, majd lepényt sütöttek.

A látogatók megkóstolhatták a hamisítatlan zalai dödöllét, vásárolhattak malacpecsenyét, krumplis prószát, borjúpaprikást, marhagulyást, kürtöskalácsot. Csepel polgármestere, Németh Szilárd is fakanalat ragadott, saját fűszerezésű pacalpörköltjét is sokan megízlelték. Délután nagy siker kísérte a lángosevő versenyt, ahol kicsik és nagyok küzdöttek meg a felaggatott tésztákkal, no és egymással.

A szabadtéri színpadon egymást követték a csepeli német és bolgár nemzetiségi táncbemutatók, a délszláv és magyar népzenei koncertek, és bábelőadásban Paprika Jancsi is visszatért. Késő délután a csepeli öregtáncosokkal örömmel táncoltak közösen a családok.

Remek hangulat, estébe nyúló vigadalom és táncházi mulatság zárta a 300 év népi öröksége egész napos családi programjait.

Szöveg: Antal Zsuzsa
Fotó: Csordás Andrea

Videó:

További képek:
http://www.csepelivaroskep.hu/csepeli-hirmondo/kepgaleria-hirmondo/300-ev-nepi-orokseg/


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Radnóti Miklós Művelődési Ház Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!