Radnóti Miklós Művelődési Ház

Idősek világnapja!

2012-10-09 kategória: Archívum, Képgaléria, Radnóti Miklós Művelődési Ház megtekintve: 1,548

Háromfogásos vasárnapi ebéddel, zenés műsorral és virágcsokorral köszöntötte a kerület három nyugdíjas klubjának tagjait Csepel Önkormányzata október 6-án, a Radnóti Miklós Művelődési Ház színháztermében.

Az Idősek Világnapja alkalmából megrendezett eseményen elsőként Vida István, a vendéglátó Csepeli Városkép Kft. vezetője szólt a Királyerdei és Radnóti Miklós Művelődési Házak, valamint a Rákóczi Kert nyugdíjasaihoz. Vida István köszöntőjében az idősek munkával, örömökkel és nehézségekkel teli életútjáról beszélt.

A Katona József Általános Iskola tanulói színes műsorral kedveskedtek a megjelenteknek: a népdalok, a vidám népmese és Petőfi Sándor A tintásüveg című költeménye nagy sikert aratott a közel másfélszáz nyugdíjas körében. Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzatát Németh Szilárd polgármester, országgyűlési képviselő mellett Borbély Lénárd alpolgármester, országgyűlési képviselő és Morovik Attila alpolgármester képviselték.

Németh Szilárd ünnepi beszédében elmondta: az Egyesült Nemzetek Szövetsége nyilvánította az Idősek Világnapjává október 1-jét, ezzel pedig egy fontos kérdésre, a társadalmak új feladataira hívták fel a figyelmet. Közvetlen hangvételű beszéde szerint az idősekkel kapcsolatos gondolatait három szó írja le a legpontosabban: a köszönet, az őszinteség és a család. A polgármester köszönetet mondott azoknak, akik a II. világháború, az 1956-os forradalom és szabadságharc után újjáépítették az országot, valamint háláját fejezte ki a rendszerváltásban vállalt szerepükért, munkájukért is. Elmondta: „Önök egy olyan világban bíztak, amelyben az őszinteség, a tisztesség és a kimondott szó érték. Nem akarták eltakarni a fogalmakat.” Kiemelte: az első két fogalom – a köszönet és az őszinteség – legfontosabb helye a család, melynek szilárd támaszai, összetartói az idősek.

Németh Szilárd számot adott az önkormányzat a nyugdíjasokat leginkább érintő eredményeiről, terveiről is, ennek kapcsán elmondta: az utcák, utak akadálymentesítése folyamatosan zajlik, a szociális rendelet módosítása alapján napi 4 óra ingyenes házi segítségnyújtás jár minden 70. életévét betöltött csepeli idősnek, nagy családi ünnepekkor pedig – így születéskor, nagykorúság elérésénél, valamint 90., 95. és 100. születésnapok köszöntésekor – az önkormányzat ajándékkal kedveskedik a csepelieknek.

Egy jövőbeli nagyszabású terv is szóba került: a volt MDF-székház helyén, a víztorony közelében Nyugdíjas Központ létesítését tűzték ki célul Tarlós István főpolgármesterrel. A Központ állandó találkozási pontként szolgálna, amelyben irodákat, rendezvénytermet és büfét alakítanának ki.

A polgármester hangsúlyozta: „Csepelen az új önkormányzat számára fontos, hogy az idős emberek hogyan élik meg a hétköznapjaikat.” Az ünnepi beszéd után a tisztségviselők egy-egy csokor virágot nyújtottak át az ünnepelteknek. A fergeteges hangulatról Suki András, a 100 Tagú Cigányzenekar prímása és zenekara, valamint a Csepeli Népdal és Nótakör Hagyományőrző Egyesület gondoskodtak. Az élő zene varázsa megérintette az időseket: fáradhatatlanul ropták a magyar nóták, népdalok és operett slágerek dallamaira.

Angel Marianna


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Radnóti Miklós Művelődési Ház Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!